Focsani: Constantin Pavel, caricaturist de reputaţie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focsani: Constantin Pavel, caricaturist de reputaţie mondială
Focsani: Constantin Pavel, caricaturist de reputaţie mondială

Constantin Pavel trăieşte exclusiv din desenele sale care i-au adus premii la cele mai mari concusuri de specialitate

Profil
NĂSCUT 27 aprilie 1951, Botoşani
STUDII de artă plastică 
OCUPAŢIA Caricaturist
FAMILIA Căsătorit, un copil 


Caricaturistul focşănean Constantin Pavel, este unul dintre marii artişti ai vremii, premiile „Verceli” din Italia, „Heist” din Belgia şi „Hidezo Kondo” din Japonia fiind doar câteva din medaliile obţinute de Constantin Pavel. Este co-editor al revistei americane "Wity World" şi membru al trustului de presă londonez "Cartoonsand Writers Sindicate", dar şi preşedinte pentru România al Federaţiei Organizaţiilor Caricaturiştilor europeni.


Pavel spune că abia în clasa a XI-a şi-a descoperit talentul pentru caricatură.
"Desenam foarte frumos sau, cel puţin, aşa mă vedeam eu. În liceu aveam un coleg de bancă foarte inspirat în ale caricaturii. Publica în ziarul local "Clopotul" şi asta m-a ambiţionat foart tare şi pe mine. Eram invidios şi nu-mi venea să cred ochilor că eu nu pot să fac astfel de desene. El era publicat aproape peste tot, iar schiţele mele erau refuzate. Uşor, uşor, am reuşit să mă impun. Am fost publicat în revistele de specialitate, "Urzica" fiind la acea vreme revista de căptătâi pentru noi, umoriştii. Am debutat în anul 1970, în revista Urzica. Am fost foarte fericit atunci", povesteşte Pavel.

A urmat un drum ascendent pentru Constantin Pavel. Caricaturistul focşănean a început să fie apreciat de breasla sa şi a fost cooptat cu caracter permanent în redacţiile revistelor de specialitate.


Dintr-un desen şi-a luat casă

Chiar dacă i s-au pus şi multe beţe în roate, Constantin Pavel a reuşit să se impună rapid. A fost invitat la marile evenimemente ale caricaturiştilor, desenele sale fiind an de an printre cele mai apreciate. În perioada ceauşistă a avut probleme cu autorităţile, dar a ştiut să iasă viu şi nevătămat din lupta cu Securitatea. Pavel îşi aduce aminte că un jurnalist din Japonia a venit până la Focşani pentru a-i lua un interviu după ce acesta luase unul dintre cele mai prestigioase medalii pe care Clubul mondial al caricaturiştilor în decernează în fiecare an.


"Cu un an înainte de Revoluţie, am câştigat marele premiu la cel mai important concurs din Japonia. Am luat atunci şi un premiu de 4.000 de dolari. Mai apoi, cu acei bani, mi-am cumpărat şi mobilat apartamentul în care stau şi acum. A venit până la Focşani un jurnalist japonez pentru a-mi lua un interviu. Cei de la "Cultură" nu prea voiau să-l lase să-mi pună prea multe întrebări şi, de aceea, au stat tot timpul cu mine"
, a dezvăluit Constantin Pavel.  

Întrebări şi răspunsuri

1. Care a fost primul premiu internaţional?

A fost în 1982, la Montreal. Am câştigat atunci şi 1.000 de dolari. Au urmat apoi multe alte medalii internaţionale, în Italia, Olanda, Belgia, Japonia, America, dar şi în România. Marele meu regret că sunt publicat an de an în publicaţii din Europa şi America, dar în România, mult mai puţin.

2. Care sunt temele cele mai dragi?

Pentru că am jucat fotbal, am multe caricaturi cu care am avut succes. Ultimul mare premiu a fost luat cu un desen despre fotbal. A fost la Stuttgart. Au fost congrese la care au fost şi peste 25.000 de caricaturi, iar desenul meu a fost premiat. Nu îmi place să mă laud, dar acest este adevărul.
 

Ce-i place
Îmi plac oamenii care au umor, cu spirit. Îmi place mult fotbalul. Am jucat la Aripi Bacău, în liga a II-a. Eram un mijlocaş destul de bun. Chiar îmi pare rău că nu am prins şi eu perioada de acum pentru că sigur puteam ajunge mult mai sus.
 

Ce  nu-i place
Nu-mi plac persoanele fără coloană vertebrală, lipsite de caracter, care caută doar să profite şi nu au nimic de oferit, nici măcar recunoştinţă. Chiar mă afectează dacă sunt trădat de un om pentru care am pus mult suflet şi am vrut să-i fac bine.



Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite