Drama unei femei căreia statul român i-a luat copilul crescut până la 9 ani. „Avea 900 de grame la naştere, am crescut-o cu tot ce am avut mai bun“

Drama unei femei căreia statul român i-a luat copilul crescut până la 9 ani. „Avea 900 de grame la naştere, am crescut-o cu tot ce am avut mai bun“

Mariana Croitoru FOTO: Ştefan Borcea

Mariana Croitoru locuieşte în Focşani şi a crescut în tinereţea ei trei copii: unul al ei şi doi copii adoptaţi de la fratele ei. Femeia a fost nevoită de o urgenţă să plece pentru trei săptâmâni în străinătate, iar când s-a întors a avut parte de o surpriză.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toţi copiii crescuţi de Mariana Croitoru sunt majori azi şi la casele lor, chiar dacă situaţia lor nu este una fericită, lucru care o nelinişteşte pe femeie.

Totuşi, ceea ce îi dă mari dureri de cap în aceste zile, peste care nu poate să treacă, este soarta fetiţei în vârstă de 9 ani, pe care a crescut-o cum s-a priceput mai bine încă de la naştere.

Copilul s-a născut dintr-o aventură a fiicei ei adoptive, când aceasta era minoră. Copilul a fost abandonat la naştere. Micuţa a fost încredinţată spre creştere şi educare familiei substitut, respectiv Marianei Croitoru şi soţului ei, care în anul 2010, prin hotărâre judecătorească, a primit în plasament fetiţa care avea atunci un an şi jumătate.

Toate au mers bine atât pentru femeie, cât şi pentru fetiţă, până la finalul lunii mai 2018, când o situaţie de urgenţă le-a despărţit pe cele două.

“Fata mea naturală, care locuieşte în Anglia, s-a îmbolnăvit grav. A fost depistată cu cancer şi a avut nevoie pentru o perioadă de mine. Am vrut să iau şi copilul cu mine, ba chiar am cumpărat două bilete de avion, dar la Protecţia Copilului mi s-a spus că nu ar fi bine să duc copilul acolo, deşi iniţial şi-au dat acordul verbal. Copilul este la şcoală şi am obţinut învoirea lui de la conducere, însă într-un final am fost convinsă că e bine să rămână în grija altcuiva”, ne-a spus Mariana Croitoru.

Copilul a fost plasat temporar la o familie dintr-o comună apropiată Focşaniului, acolo unde se află în plasament celălalt frate al fetiţei, abandonat la rândul său la naştere de către fata adoptivă a Marianei.

Din Anglia, Mariana a ţinut telefonic legătura cu fata pe care o consideră ca şi copilul ei şi spune că plânsetele acesteia i-au sfâşiat inima şi a determinat-o să se întoarcă acasă mai repede decât îşi plănuise, încurajată şi de evoluţia pozitivă a stării de sănătate a fiicei sale din Marea Britanie. Revenită acasă a avut parte însă de o mare surpriză.  Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului i-au interzis să ia legătura cu fetiţa.

“Se joacă cu creierii mei. Nu mă lasă să-mi văd copilul. I-am adus dulciuri, cadouri şi nu mă lasă să i le duc. Chiar şi telefonul mobil pe care i l-am dat fetiţei să vorbim mi l-au blocat. Mi-au zis să mă duc la Tribunal să fac contestaţie. Este adevărat, am vorbit pe un ton mai dur cu ei, dar eu vreau să-mi iau copilul înapoi. Avea 900 de grame la naştere, am crescut-o cu tot ce am avut mai bun, am răsfăţat-o, iar acum nu mă lasă să o văd”, îşi plânge soarta femeia, care ne spune că nu i-a trecut nici un moment prin cap că situaţia va ajunge aici.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea spun că nu au ce să-i reproşeze femeii, care i-a asigurat în toţi aceşti ani copilului suportul de bază, doar că procedurile în astfel de cazuri sunt altele.

“Noi suntem obligaţi să asigurăm suportul emoţional al copilului. Iar fetiţa s-a adaptat extrem de uşor în familia în care a fost plasată şi unde se află şi frăţiorul ei mai mic. Noi am sfătuit-o pe doamna Croitoru să facă o cerere de întrevedere, să pregătim copilul pentru întâlnirea cu ea. Dânsa vrea imediat, ceea ce nu se poate. Noi am acţionat până acum doar în interesul copilului. Înţelegem şi nerăbdarea, şi supărarea doamnei, dar deocamdată nu este luată o hotărâre”, ne-a spus Luminiţa Liciu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea.

În acest caz, procedurile prevăd audierea de către judecător atât a copilului, dar şi a familiilor care s-au îngrijit de creşterea lui, urmând ca instanţa să se pronunţe ce se va întâmpla cu această fetiţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările