Direcţia Silvică Vrancea are de recuperat mii de hectare de pădure retrocedate eronat

Direcţia Silvică Vrancea are de recuperat mii de hectare de pădure retrocedate eronat

Pădure

Direcţia Silvică Vrancea are acţiuni în instanţă pentru reintrarea în posesie a unei suprafeţe totale de pădure de circa 5.500 de hectare.

Ştiri pe aceeaşi temă


Conform datelor oficiale, Vrancea se numără printre judeţele unde Romsilva are o suprafaţă mare de recuperat. Din suprafaţa totală de 5.500 de hectare, pentru 837 de hectare sunt, deja, hotărâri definitive ale magistraţilor, urmând ca statul român să reintre în posesia acestora.

De asemenea, alte circa 900 de hectare nu au fost date celor care le-au solicitat, existând litigii în instanţă. ”Oficiul Juridic al nostru se ocupă de reprezentarea Direcţiei Silvice în instanţă. Procesele sunt în curs şi sperăm să recuperăm suprafeţele respective. Sunt păduri din multe zone ale judeţului: Străoane, Soveja, Câmpuri, Dumitreşti, Gura Caliţei, Valea Milcovului şi altele”, ne-a declarat Titi Olteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Vrancea.

Recent, directorul general al Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva, Ciprian Pahonţu, a declarat că statul român vrea să recupereze 400.000 de hectare de pădure.

”La ora actuală, avem încă 400.000 de hectare de pădure în litigiu, în diverse faze procedurale în justiţie, dar noi considerăm că va rămâne în proprietatea publică a statului cea mai mare parte a acestei suprafeţe. Evident că vom aplica ceea ce va spune justiţia. În ultimii 25 de ani, proprietatea publică a statului a scăzut la mai puţin de jumătate, în urma celor trei legi ale retrocedării. Statul mai are acum 3,145 milioane hectare cu păduri, ceea ce înseamnă 48% din fondul forestier naţional. Cred, însă, că în perioada următoare nu vor mai fi mari mişcări de suprafeţe", a precizat şeful Romsilva.

Un mare succes l-a reprezentat recuperarea unei suprafeţe foarte mari din judeţul Suceava. După mai bine de 16 ani, Romsilva a câştigat definitiv în justiţie, la începutul lui 2017, procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, recuperând în proprietatea statului aproape 167.000 de hectare de păduri, aflate în judeţul Suceava.

 

citeste totul despre: