Cum au dispărut din Vrancea 76 de şcoli în şapte ani. La Focşani, numărul bisericilor este dublu faţă de cel al unităţilor de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Vrancea sunt 477 de unităţi de învăţământ şi 402 biserici. Numai în Focşani, numărul bisericilor este dublu faţă de cel al şcolilor.

Declinul demografic din ţara noastră se reflectă în scăderea unităţilor de învăţământ. În judeţul Vrancea, situaţia este în regres, în condiţiile în care în ultimii şapte ani au dispărut nu mai puţin de 76 de şcoli.

Astfel, dacă în anul şcolar 2010/2011 judeţul avea 553 de unităţi de învăţământ, fie că vorbim de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee şi şcoli postliceale, în prezent  mai sunt 477 de şcoli, conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Vrancea.

Situaţia este pusă pe scăderea numărului de elevi în mediul rural, fapt care a dus la comasarea a numeroase unităţi de învăţământ.

Dacă în mediul urban au rămas aproximativ acelaşi număr de elevi, 26.500, în mediul rural situaţia este mai delicată, întrucât de la aproape 28.000 de elevi s-a ajuns în prezent la numai 24.500 de elevi.

"Nu s-au desfiinţat şcoli, ci doar structuri de învăţământ. Acolo unde au rămas copii puţini s-a luat măsura mutării lor la şcoala de centru şi este în beneficiul elevilor, care nu mai fac cursuri la simultan. Clădirea rămasă nefolosită rămâne la dispoziţia primăriilor" ne-a spus Dorin Cristea, inspectorul general şcolar al ISJ Vrancea.

Multe dintre unităţile şcolare închise fuseseră proaspăt modernizate, ceea ce arată faptul că autorităţile nu au avut o viziune de perspectivă a ceea ce se va întâmpla în învăţământul vrâncean.

Una dintre şcolile renovate cu bani mulţi şi care acum se degradează este şcoala din satul Balta Raţei, comuna Vînători. Vorbim de o şcoală făcută cu bani de la Ministerul Educaţiei, după toate normele europene, în care statul a investit nu mai puţin de 800.000 de lei.

Şcoala avea grupuri sanitare separate pentru fete şi băieţi, o sală de mese, dar şi o centrală termică pe lemne, facilităţi pentru persoanele cu handicap, practic toate condiţiile în care elevii să poată învăţa civilizat, mult peste ce era la acea vreme la oraş.

Pe fondul scăderii numărului de elevi, s-a hotărât închiderea ei şi trimiterea copiilor la şcoala de centru.

“Când a început să se facă estimarea pentru anii următori perspectiva era destul de bună pentru a avea efectivul de copii la şcoală, dar mulţi oameni tineri au plecat în străinătate, la muncă şi şi-au luat şi copii cu ei”, spune localnicul Vasile Moldovan.

Astăzi, în şcoala abandonată bate vântul la propriu şi la figurat, pentru că imobilul a început să se deterioreze grav. Ferestrele de termopan sunt sparte, tencuiala cade pe jos, din centrala termică s-au furat cazanele şi pompele iar terenul de sport şi locul de joacă servesc drept spaţiu de depozitare pentru utilaje agricole.

Nici o şcoală nouă în Focşani

În Focşani, în ultimii 29 de ani, nu s-a construit nicio şcoală nouă, singura unitate de învăţământ începută în urmă cu mai bine de 20 de ani, în care ar fi trebuit să se mute Liceul de Arte, fiind la stadiul de "roşu" de mai bine de zece ani. Edilii din Focşani spun că o vor finaliza în anul 2019, cu banii de la PNDL.

În schimb, la capitolul biserici stăm bine. La o populaţie de 330.000 de locuitori judeţul Vrancea are aproape 400 de lăcaşe de cult. În Vrancea există 357 de biserici şi 39 de mănăstiri. Focşaniul deţine supremaţia în privinţa lăcaşelor de cult, aproape 10% din total, respectiv 38 de biserici, ceea ce face ca din acest punct de vedere să avem cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite