700 de vârstnici au popriri pe pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânilor li se reţine din pensii din cauză că nu au reuşit să-şi achite la timp creditele contractate de la bănci

Creditorii au solicitat Casei de Pensii executarea silită a acestor bătrâni deoarece restanţele depăşesc trei miliarde de lei vechi.

Foarte mulţi pensionari sunt nevoiţi să se împrumute la bănci sau la alte instituţii pentru a supravieţui.

Nu puţini dintre ei nu mai pot achita la timp sumele împrumutate şi suportă sancţiunile impuse de lege.


Pentru că nu şi-au mai putut plăti datoriile sau din diverse motive au întârziat cu plata ratelor contractuale pe care le au la bănci sau la Casele de Ajutor Reciproc, bătrânilor din Focşani li s-au pus popriri pe pensie.


„Nu mă supăr dacă mi se opresc bani din pensie.Chiar este bine pentru că nu mai trebuie să alerg eu pe la Casele de Ajutor Reciproc să dau banii. Ştiu că o să vină o sumă mai mică pe lună, dar aşa am trăit toată viaţa, din împrumuturi", ne-a mărturisit Olga Vasiliu, o pensionară în vârstă de 70 de ani.


Sunt însă şi cazuri în care mulţi bătrâni se plâng că banii le sunt opriţi degeaba, dar reprezentantii Casei Judeţene de Pensii atrag atenţia că nu instituţia în cauză decide reţinerile din pensii.


„Popririle pe pensii au la bază adresele trimise de executori judecătoreşti în baza unor hotărâri ale instanţelor pentru diverse datorii, adrese de la executori bancari pentru credite nerambursate şi CAR, debite de pensii, titluri executorii de la Finanţe ori de la Primărie sau obligaţii de întreţinere.

Să se înţeleagă clar că nu Casa de Pensii face după capul ei aceste popriri", spune Ion Chivoiu, funcţionar în cadrul Casei Judeţene de Pensii.

Se poate opri şi 50 % din pensie


Pensionarilor datornici nu li se poate reţine mai mult de o treime din pensie, doar în cazuri foarte rare s-a recurs şi la poprirea a 50% din pensie, dar asta atunci când pensionarul este datornic în mai multe locuri. Cele mai multe popriri sunt în perioada de toamnă şi înspre final de an.


Pensionarii împrumută sume mici

În ultimele două luni, la CAR s-au făcut împrumuturi în valoare de aproximativ un miliard de lei vechi. Deşi dobânzile nu sunt chiar mici, pensionarii se bucură că pot returna banii în doi ani de zile.

„Numărul bătrânilor care au solicitat împrumuturi în această perioadă a scăzut cu 15-20% faţă de anul trecut", a spus Sandu Ploscaru, preşedintele CAR Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite