Tulburările de somn - de la ce apar şi cum pot fi tratate. Legătura dintre insomnie şi sindromul „picioarelor neliniştite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburările de somn ne pot afecta între organismul Foto: sanatate.ro
Tulburările de somn ne pot afecta între organismul Foto: sanatate.ro

Tulburările de somn pot reprezenta boli care afectează capacitatea de a adormi, iar determinarea cauzelor este foarte importantă. Adulţii sănătoşi pot necesita între 5 şi 10 ore de somn zilnic, în funcţie de cât de activă este viaţa pe care o duc.

Creierul are nevoie de un somn adecvat pentru a putea funţiona corespunzător, însă în momentul în care apar tulburările de somn organismul nu mai poate acţiona la capacitatea normală, iar multe dintre sisteme sunt afectate.

„Majoritatea persoanelor dorm în timpul nopţii, însă atunci când simţiţi nevoia să vă odihniţi şi în timpul zilei trebuie să ţineţi cont de un singur lucru: apar tulburările de somn. Pentru a vedea dacă suefriţi de tulburări de somn, trebuie să analizaţi mai multe obiceiuri, ora de culcare, ora de trezire, calitatea somnului-de câte ori v-aţi trezit, ce alimente consumaţi înainte să mergeţi la culare, sentimentele şi stările dinainte de a merge la culcare, dar şi medicamentele pe care le-aţi utilizat“, a spus medicul Adrian Vintilă.

Afecţinuile care ne tulbură somnul:

-Insomnia defineşte dificultatea de a dormi sau de a putea menţine un somn liniştit. În momentul în care vă treziţi frecvent sua aveţi o senzaţia de oboseală după somn cu siguranţă aveţi tulburări de somn.

-Apneea de somn defineşte înteruperea respiraţiei în timpul somnului, cu durate de cel puţin 10 secunde. Aceste persoane de regulă sforăie foarte zgomotos şi sub obosite pe tot parcursul zilei.

-Narcolpesia este o tulburarea de somn foarte rar întâlnită şi se manifestă prin nevoia necontrolată de somn pe tot parcursul zilei. 

-Coşmarurile şi somnambulismul sunt doua tipuri ale parasomniilor şi apar în timpul somnului.

-Sindromul picioarelor neliniştite se manifestă prin senzaţia de disconfort, durere sau spasme în interiorul piciorului. Aceste simptome apar în momentul în care o persoană încearcă să adoarmă.

Specaliştii au mai precizta că la baza tulburărilor de somn stau diverse afecţiuni. „Depresia, durerea, starea de tristeţe, anxietatea sau sevrajul după renunţarea la alcool pot duce la tulburările de somn. Este adevărat că la unele persoane aceste probleme pot dispărea cu timpul, însă la altele se pot amplifica şi pot duce la tulburări de somn grave“, a mai precizat medicul Adrian Vintilă.     

Sfaturi pentru a putea scăpa de tulburările de somn:

-Este important ca în timpul zilei să faceţi exerciţii, pentru că acest lucru o să relaseze muşchii, dar şi întreg corpul.

-Este important să purtaţi haine adecvate temepraturii din cameră în momentul în care mergeţi la culcare.

-Este important să mergeţi la aceeaşi oră la culcare în fiecare seară.

-Cina întotdeauna trebuie să fie una dintre cele mai uşoare mese pe care o serviţi pe parcursul unei zile.        

   

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite