Tudor Gheorghe, „rapsod şi lăutar“ la Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe, un artist iubit de mai multe generaţii de olteni şi nu numai
Tudor Gheorghe, un artist iubit de mai multe generaţii de olteni şi nu numai

Maestrul va urca pe scena Sălii „Amza Pellea“, la Teatrul „Marin Sorescu“, pentru „un spectacol-lecţie despre separarea clară a muzicii lăutăreşti de muzica populară“.

Craiovenii se vor bucura de recitalul susţinut de Tudor Gheorghe ca „rapsod şi lăutar“, luni, 20 februarie, începând cu ora 19.00. Preţul unui bilet la acest spectacol este 75 de lei.

Tudor Gheorghe s-a născut în comuna Podari, din judeţulu Dolj, localitatea vecină cu Craiova, la 1 august 1945. Este convins că tot ce trăieşte astăzi este urmarea mâinii de har aruncată aruncată de Dumnezeu în ziua naşterii sale. La 21 ani debuta pe scena Naţionalului din Bănie, iar la 24 susţinea primul său recital „menestrel la curţile dorului“. Cetăţean de onoare al Craiovei şi Chişinăului, Tudor Gheorghe a fost decorat cu Steaua României în Grad de Cavaler şi a primi Ordinul Republicii din partea şeful statului moldav.

În urmă cu trei ani se oprea „La margine de imperii“ cu muzica veche a Bucovinei, păstrată în peste 500 de partituri şi versuri culese în perioada 1902 - 1916 la iniţiativa Ministerului Culturii de la Viena. Şi tot acum trei ani lansa invitaţie în „Mahalaua Mon Amour“, din perioada interbelică, şi urca pe scena Naţionalului din Bănie în muzicalul „Omul din La Mancha“.

I-a fost înmânat Biletul de Aur la Festivalul Artelor, în 2009, după mai bine de un milion de bilete vândute în viaţa sa artistică. A fost anul în care publicul l-a auzit cântând „Degeaba?!“.

În 2011 i-a venit „Vremea nemâniei“, pe versurile poetului Grigore Vieru.

Tudor Gheorghe este Doctor Honoris Causa la Universitatea din Craiova.

„Să te recunoască ai tăi e cea mai superbă întâmplare pe care o poţi trăi“, Tudor Gheorghe

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite