Pelerinajele şi cazarea la negru, în atenţia ANAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) demarează o amplă campanie împotriva organizarii ilegale a excursiilor şi pelerinajelor şi a cazării la negru.

ANAT trage un semnal de alarmă privind dezvoltarea pe scară largă a unei forme ilegale de turism, practicată sistematic de cadre didactice, preoţi  şi transportatori auto. „ANAT va derula, în acest sens, o campanie de avertizare, conştientizare şi educare  asupra consecinţelor legale la care se expun  aceste persoane. Conform legislaţiei, agenţiile de turism sunt singurele entităţi comerciale care au dreptul să creeze şi să vândă pachete sau servicii turistice, în baza unei licenţe de turism eliberate de Ministerul de resort.

Şi tot agenţiile de turism sunt singurele care, prin comparaţie cu aceşti “organizatori de excursii pe cont propriu”, plătesc impozite şi taxe conform legislaţiei fiscale române, şi se supun controalelor instituţiilor abilitate, datorită faptului că desfăşoară această activitate în mod legal!”, se arată într-un comunicat de presă.

Deşi însăşi Patriarhia Română deţine propriile agenţii de turism, care pot organiza legal pelerinaje, unele dintre acestea fiind chiar membre ANAT, reprezentanţii Agenţiei atrag atenţia asupra numărului îngrijorător de mare de preoţi care organizează pe cont propriu diverse excursii, pelerinaje, contractând direct locuri la companiile aeriene şi la diverse hoteluri. De asemenea, fenomenul organizării de excursii prin intermediul profesorilor sau companiilor de transport auto a atins un nivel îngrijorător de mare în România, nepermis în ţările europene, unde practicarea unei asemenea activităţi este sancţionată drastic prin lege.

CITESTE AICI: Biserică, hoteluri şi restaurante

„Practicarea unor asemenea forme de turism pune în pericol siguranţa turiştilor şi calitatea serviciilor prestate şi intră în categoria evaziunii fiscale. Atragem atenţia asupra faptului că, în situaţiile expuse mai sus, turiştii nu vor avea posibilitatea de a fi despăgubiţi în cazul neasigurării serviciilor turistice promise”, a precizat în comunicatul de presă Corina Martin, preşedintele ANAT.

Conducerea ANAT mai arată că aceştia nu vor avea nici un temei legal pentru a se adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau  ministerului de resort, pentru a-şi proteja drepturile ce le revin, aşa cum ar avea posibilitatea să o facă dacă încheie Contracte cu agenţiile de turism licenţiare pentru această activitate.

În perioada imediat următoare, ANAT va derula  întâlniri bilaterale cu Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Poliţia Română, în vederea stabilirii unui plan de acţiune urgent pentru sancţionarea imediată a acestui fenomen.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite