De ce este important pentru femei să consume fier în timpul sarcinii. Alimente esenţiale în dieta viitoarelor mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fierul este important în timpul sarcinii pentru a nu apărea probleme cu bebeluşul

Fierul în timpul sarcinii are o mare influenţă asupra stării de sănătate a fătului. Nutriţioniştii consultaţi au recomandat pentru "Adevărul" şi cele mai bune surse de fier în alimentaţie.

Medicii explică faptul că fierul este important în timpul sarcinii pentru că volumul de sânge al mamei creşte, iar sângele bebeluşului se dezvolta la rândul lui. „Lipsa fierului poate cauza anemie în timpul sarcinii, iar din această cauză celulele roşii de sânge nu mai sunt capabile să producă oxigen pentru organism. Imediat vom observa că apare oboseala, dar şi imposibilitatea organismului de a lupta cu infecţiile. Anemia persistă şi după naştere şi poate afecta destul de mult nivelul de fier din sângele bebeluşului“, a spus Alexandra Toma, medic ginecolog.

De ce este important ca fierul să nu lipsească din dieta unei femei însărcinate:

- Fierul previne anemia care se instalează în urma unor carenţe alimentare. Este bine să ştim că din această cauză viaţa bebeluşului este pusă în pericol, deoarece creşte riscul de naştere prematură şi de apariţie a unor malformaţii congenitale.

- Fierul întăreşte sistemul imunitar, dar are şi un rol important în prevenirea obezităţii infantile.

- Fierul ajută la dezvoltarea cerebrală a fătului şi scade scade riscul de pierdere a auzului bebeluşului.

Medicii au mai precizat că fierul poate fi obţinut în urma unei alimentaţi coperspunzătoare, aşa că este indicat să consumăm carne de vită, stridii, scoici, linte, curmale, spanac. Toate aceste alimente nu trebuie să lipsească din dieta viitoarelor mămici în primele luni de sarcină.

„Este bine ca femeile însărcinate să consume alimentele bogate în vitamina C, să mănânce carne roşie, pui sau peşte la aceeaşi masă. Ficatul este foarte bogat în fier, însă consumat în exces poate să fie dăunător bebeluşului. Viitoarele mame trebuie să consume 50 de grame pe săptămână. Morcovii sunt bogaţi în beta caroten şi pot fi consumaţi zilnic pentru că conţin vitamine“, a adăugat medicul ginecolog Alexandra Toma.

              

   

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite