Cum au păcălit oltenii veterinarii trimişi să le omoare porcii suspecţi de gripă africană. „Intraţi, luaţi-l pe ăsta mic!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii sanitari au mai găsit doar purceluşi în gospodării FOTO Ana Popescu
Inspectorii sanitari au mai găsit doar purceluşi în gospodării FOTO Ana Popescu

Zeci de localnici din satul doljean Comănicea şi-au tăiat porcii din gospodării la lumina felinarelor sau a farurilor maşinilor în noaptea miercuri spre joi, 1 noiembrie.

Oamenii au aflat în seara zilei de marţi, 30 octombrie, că în localitatea lor a fost confirmară pesta porcină africană la un porc. Informaţia n-a fost transmisă oficial, de către veterinarul comunei Secu, de care aparţine satul Comănicea, ci localnicii au aflat de la televizor sau de pe internet. Au urmat două zile extrem de agitate în sat.  

Prima zi: „Nu vă dăm nici un porc!“

Miercuri dimineaţă, în comună şi-au făcut aparţia inspectorii veterinari. „Trebuie să ucidem toţi porcii preventiv“, le-au spus aceştia sătenilor. Disperaţi, oamenii au început să protesteze: „Nu ne omorâţi porcii când vreţi voi. Sunt sănătoşi, ucideţi-ne şi pe noi preventiv. Nu vă lăsăm să intraţi în gospodării“, au strigat sătenii. Inspectorii veterinari au chemat în ajutor forţele de ordine, dar nici poliţiştii sau jandarmii n-au reuşit să-i convingă pe săteni că trebuie să renunţe la porci.

Mai mult, autorităţile locale au sărit în ajutorul oamenilor. „De ce a durat un diagnostic două săptămâni? Ar fi trebuit ca viteza diagnosticului să fie mult mai rapidă“, a declarat Viorel Ţirei, viceprimarul comunei Secu, referindu-se la rezultatele analizelor anunţate marţi. Astfel, toate eforturile autorităţilor de a demara operaţiunea de sacrificare în prima jumătate a zilei de miercuri au fost inutile. Abia spre seară au reuşit să intre în câteva gospodării de unde au ridicat 15 porci.

A doua zi: „Luaţi-l pe ăsta mic!“
 

Joi dimineaţa, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au revenit în comuna Secu. De data aceasta localnicii erau liniştiţi. Nici nu mai strigau şi nici nu se mai împotriveau ca oamenii în costumele de protecţie să le intre în bătătură. „Intraţi, eu nu mai am nici un porc... Îl mai am pe ăsta mic, luaţi-l“, au spus cei mai mulţi dintre săteni.

Câţiva localnici au recunoscut că pe timpul nopţii mulţi săteni şi-au tăiat porcii mari. „Bate Crăciunul la uşă. Cum să le dăm mâncarea din gospodărie? Ştiu ei cu cât efort creştem noi animalele astea? Dacă veneau şi le faceau analize şi ieşea că sunt bolnavi, noi cu mâna noastră îi duceam să-i sacrifice. Cei mai mulţi dintre oameni au tăiat azi noapte porcii de greutate mare. Fiecare cum a putut, la lumina felinarelor, la farurile de la maşini“, au spus oamenii.

Imposibil de sancţionat

Prezent la faţa locului, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj şi-a dat imediat seama ce preocupări au avut oamenii pe parcursul nopţii. „Marţi, oamenii au avut o anumită atitudine. Mă rog, nu vreau sa comentez de ce, acţiunea a început cu mult mai târziu decât ne programasem noi. Cei care au sacrificat porcii nu avem ce să le facem pentru că oamenii spun: «Domn’e, eu am sacrificat un animal sănătos». Noi nu avem o dovadă a faptului că ei au sacrificat animalul în ziua de miercuri sau joi. Asta este problema numărul 1: oamenii, în disperarea lor, au început să-şi taie animalele“, a declarat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

Potrivit unei statistici oficiale, inspectorii veterinari urmau să sacrifice 94 de porci adulţi, inventariaţi în cursul zilei de miercuri. În final, n-au reuşit să mai găsească decât câteva exemplare şi mulţi purceluşi de lapte. 

Doljul a devenit al 17 judeţ din România care a intrat pe lista celor afectate de pesta porcină africană.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite