Craiova: Portret / Ioana Tatiana Geambaşu spune poveşti în aţe şi culori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A prins tainele gherghefului la vârsta majoratului şi pentru că atunci iubea deja pictura, a îmbinat-o cu tapiseria, dând viaţă unor creaţii deseori uimitoare pentru privitori.

Mărturiseşte că priveşte mereu partea plină a paharului, încercând să descopere şi să preia doar ce-i mai frumos în oameni, în faptele lor, în lucrurile care o înconjoară. Privindu-i lucrările, e lesne de înţeles că aşa se întâmplă. Linişte, spiritualitate, împlinire, simplitate, adevăr, vis, amintire, le are aproape pe toate, le trăieşte când ţese sau pictează şi le transformă în cele din urmă în nume de botez pentru lucrări aduse pe simezele galeriilor de artă.

image

A ajuns să îşi „muncească talentul“, cum îi place să denumească fenomenul cu care intra în contact în anii copilăriei, la Liceul de Artă Marin Sorescu, prin profesorii de acolo. „Au făcut un lucru nemaipomenit în ce mă priveşte. De la ei am învăţat că arta este o altă cale de a comunica. De altfel, este şcoala pe care eu o recomand cu drag, pentru că pleci de acolo cu o cultură generală bogată, chiar dacă eşti la un anume profil. Nu este doar o chestiune de ţinut pensula în mână, cum mai spun cei ce se tot întreabă ce-i cu artiştii şi cu arta“, mărturiseşte Ioana.

image

Cel mai mult timp îl dedică tapiseriei. În urmă cu câţiva ani lua primele lecţii de lucru la războiul de ţesut vertical. Avea 18 ani, iar cea care o învăţa să mânuiască aţele era o vecină de la Cărbuneşti. De atunci îi tot „fură“ timp şi îi acordă multe ore de lucru, căci tehnica e complicată. Dar merită şi simte asta atunci când priveşte o lucrare sau îi ascultă pe oameni vorbind despre creaţiile ei admirativ, când le expune.

Intersectarea cu artele, un privilegiu

image

În anii liceului participa  la expoziţii de grup. Apoi a urmat „Speranţa“, alături de Hermina Dobrică. Cu „Sentimente“ şi cu „Timpul“ s-au prezentat în faţa iubitorilor de artă ce obişnuiesc să treacă pragul Casei de Cultură Traian Demetrescu. Ca să nu uite de unde a pornit, Ioana a decis să nu se despartă nicicând de prima lucrare, cea de diplomă, „Copacul vieţii“.

image

Rămâne fascinată de misterul trecutului şi lucrează cu încântare cu obiectele care vin de acolo, cele ce ţin de războiul de ţesut, de arta tradiţională, iar aici face loc şi icoanelor, de care s-a apucat atunci când a învăţat să stăpânească pictura. Ultima dată şi-a prezentat icoanele alături de alţi patru artişti înainte de Crăciun, la Primăria Craiova.  Acum se pregăteşte să expună doar tapiserie, iar printre picături nu uită de poezie, de pasiunea pentru actorie şi nici de responsabilitatea pe care i-o cere ipostaza de voluntar pe probleme de mediu.

„Dacă nu respectăm ce ne înconjoară, nu putem crea“, măturiseşte Ioana.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite