VIDEO Focuri de armă pentru oprirea unui pescador turcesc prins la braconat în Marea Neagră

VIDEO Focuri de armă pentru oprirea unui pescador turcesc prins la braconat în Marea Neagră

FOTO: Arhiva ADEVĂRUL

Incidentul s-a produs luni, 20 mai, la 52 de mile marine est de localitatea Costineşti. Poliţiştii de frontieră au depistat pescadorul cu ajutorul sistemului SCOMAR.

Luni dimineaţă, în jurul orei 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
    
Nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii, identificată ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „BABA SENOL”, care nu s-a supus somaţiilor verbale pentru a permite operaţiunea de abordare şi control.

„Astfel, pe timpul manevrelor de urmărire, poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii”, spun poliţiştii de frontieră.

În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcaţiuni din cadrul Gărzii de Coastă.

După mai multe ore de urmăriri, în jurul orei 14.40, s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, iar poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R.

„Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor. Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa – substaţia Mangalia, fiind transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, se mai arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Video: Garda de Coastă


Din cauza supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui.

Poliţiştii de frontieră constănţeni vor efectua cercetări sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa faţă de marinari, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Pe timpul desfăşurării operaţiunii, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operaţiunea Maritimă Comună privind combaterea migraţiei ilegale, activităţile de pescuit ilegal şi poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă).

 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Pescador turcesc surprins la braconat în Marea Neagră. S-au folosit focuri de armă în încercarea de a-l opri

UPDATE Focuri de armă pentru oprirea unui pescador turcesc prins la braconat în Marea Neagră

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: