VIDEO Cum extragi din maşină victima unui accident rutier. Câteva mişcări vitale pentru siguranţa rănitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentele rutiere se petrec zilnic sub ochii noştri, iar martorii oculari trebuie să ştie că prin doar câteva mişcări pot salva viaţa unei victime sau cel puţin o pot pune la adăpost până la sosirea echipajului de pe ambulanţă chemat în ajutor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată cum se poate interveni, până la sosirea ajutorului specializat, în cazul unui accident auto. Dacă observaţi că unei persoane aflate într-o maşină îi este rău, şi-a pierdut cunoştinţa sau dacă a rămas captivă într-un autovehicul cu scurgeri de carburant, care este în pericol iminent de explozie/foc, aveţi de făcut câteva manevre rapide pentru extragerea de urgenţă a victimei. 

Paramedicii arată că este vital ca gâtul şi coloana rănitului să fie ţinute în poziţie dreaptă, pentru că există riscul unui traumatism puternic (leziune, fisură, fractură) care să-i fi afectat posibilitatea de a se mişca.

Dacă aveţi suspiciunea că omul are coloana „ruptă“, el nu trebuie mişcat din loc, nu trebuie scuturat, îndoit, tras de mâini, ridicat şi pus în fund dacă e căzut. El trebuie lăsat în maşină sau pe locul unde l-am găsit. 

Faceţi toate aceste manevre DOAR DACĂ viaţa lui este în risc iminent - de foc, de explozie, de impact şi este nevoie să-l puneţi la adăpost din calea pericolului.

Mai presus de orice, omul trebuie salvat, cu orice preţ.

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicul Adrian Mavromalidi (video - sursa ISU Dobrogea), instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. „Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, arată paramedicii. 

Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi. Manevra simplă care-i salvează viaţa

VIDEO Salvarea copilului este în mâinile tale. Manevre de prim-ajutor necesare când micuţul are căile aeriene blocate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite