Turist la hotel de lux, turist la cort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vacanţă de 10 zile pe litoral poate să coste peste 2.000 de euro de persoană sau doar câteva sute de lei, în funcţie de condiţiile pe care le alegi. Bugetul îţi face sejurul: SPA, plajă privată şi mâncare rafinată sau dormit în cort, mâncare la ceaun şi duşuri publice.

Localizarea, serviciile şi condiţiile fac diferenţa între vacanţele pe litoralul românesc. Lângă campinguri austere găseşti vile sau hoteluri luxoase cu servicii all inclusive. Plajele cu cearşafuri sunt despărţite prin garduri de cele cu circuit închis.

Unii preferă agitaţia campingurilor, alţii - liniştea şi siguranţa oferite de hotelurile cu multe stele. În acest moment, gradul de ocupare a litoralului este de 80%, cele mai căutate fiind hotelurile de 2 şi 3 stele. Cum arată însă o vacanţă petrecută la extreme?

Sejur de mii de euro

Alexandra Diniţă din Bucureşti îşi petrece vacanţa alături de băieţelul ei în vârstă de 3 ani, la Marina Regia Residence, un complex hotelier de lux din Năvodari. Marina Regia cuprinde un somptuos hotel şi un centru SPA de 5 stele, un boutique hotel de 4 stele, vile de lux, un club elegant şi restaurante. Alexandra a stat jumătate de vacanţă la hotelul de 4 stele, iar restul a petrecut-o la cel de 5 stele recent ­inaugurat. Tânăra bucureşteancă lucrează în Relaţii Publice, iar pentru ea vacanţa înseamnă linişte şi servicii de calitate. Pentru un sejur de 10 zile a plătit peste 2.000 de euro - un preţ care, spune ea, reflectă confort şi civilizaţie.

„Am descoperit acest loc în urmă cu trei ani şi m-au impresionat locaţia, serviciile oferite şi amabilitatea personalului. De atunci vin constant şi consider că tarifele practicate sunt juste în raport cu ceea ce se oferă", este de părere turista.

Răsfăţ la SPA

Alexandrei îi place curăţenia din jur, în contrast cu plajele din Mamaia. „Aici, tot timpul personalul roieşte pe lângă tine", susţine ea mulţumită. Turista se simte în siguranţă şi confortabil în sejurul all inclusive oferit de genul de vacanţă într-un complex ­rezidenţial. În tot sejurul a ieşit o singură dată din complex, la o farmacie.

Pentru Alexandra, programul unei zile de vacanţă începe dimineaţă cu micul dejun servit la unul dintre cele trei restaurante din incinta complexului. Urmează câteva ore de plajă, la malul mării, unde beneficiată de şezlonguri, masă şi umbrelă. Apoi se retrage la piscina din interiorul hotelului, unde serveşte băuturi exotice răcoritoare. De asemenea, a beneficiat şi de câteva tratamente la SPA-ul din interiorul hotelului. „Am făcut fitness, un tratament corporal, însă îmi doresc să urmez şi alte proceduri pe care le voi planifica pentru vacanţa următoare", mărturiseşte Alexandra.

Ziua de vacanţă continuă cu un program de odihnă în cameră, după-amiază din nou plajă, iar spre seară Alexandra iese la restaurant. La cină, turista preferă preparatele din peşte, gătite după reţete speciale ale bucătarilor de la restaurantul de 4 stele. Alexandra spune că meniul este atât de variat încât nu a gustat de două ori acelaşi tip de mâncare.

„Aici mi-am făcut mulţi prieteni"

Şi nu e de neglijat nici componenta socială a sejurului într-un complex de lux. „Aici mi-am făcut mulţi prieteni. Acest tip de vacanţă îţi dă ocazia să cunoşti oameni noi, într-o atmosferă intimă, dar în acelaşi timp modernă", spune turista.

Alexandra Diniţă a călătorit mult în alte ţări şi spune că şi în România se face turism de calitate. „Depinde ce îţi doreşti de la o vacanţă. Eu prefer acest gen de vacanţe, la un hotel de 4 stele, un loc în care simt şi copilul în siguranţă", recunoaşte turista. Alexandra va reveni la Năvodari şi luna viitoare, pentru un alt sejur, de această dată cu tratamente de răsfăţ la SPA.

ROMÂNII PREFERĂ LUXUL

În ultimii ani, turiştii români s-au îndreptat cu precădere spre hotelurile de 3 ori 4 sau chiar 5 stele. „Prin ofertele promoţionale lansate de hotelieri şi de agenţii se asigură un grad de ocupare de peste 70% în vârful de sezon. Există însă şi un segment tradiţional, care preferă vacanţa la camping", a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

2.000 de euro. Atât a plătit Alexandra Diniţă pentru un sejur de 10 zile pe litoral alături de fiul ei de 3 ani.

" Depinde ce-ţi doreşti de la o vacanţă. Eu prefer acest gen de vacanţe, la un hotel de patru stele, un loc în care simt şi copilul în siguranţă."
Alexandra Diniţă
turistă la 4 stele

Libertatea văzută de dincolo de zid

La doar 20 de metri de complexul de 4 stele se află Campingul S. Un zid din piatră desparte cele două lumi. În camping este plin de corturi colorate şi de rulote. La tot pasul vezi bucătării improvizate, mese, turişti care trebăluiesc pe lângă micile „case".

Aurica Boba, Elena Nae şi Nicolae Nae vin de 20 de ani, în vacanţa de vară, la campingul din Năvodari



Aurica Boba este tot din Bucureşti şi vine de 10 ani cu cortul la mare. Nu ştie ce se află dincolo de zidul mare care-i înconjoară, dar pentru ea vacanţa la camping este cea mai frumoasă. „Suntem 12 persoane, am venit cu maşinile de la Bucureşti şi stăm 10 zile. Suntem o mare familie şi călătorim mult împreună. Vacanţa la camping îţi oferă foarte multă libertate. La hotel eşti legat de masă, de un anumit program, aici ne gospodărim singuri", spune Aurica Boba.

Soţii Nae o completează cu precizarea că şi la camping beneficiezi de tot confortul necesar. „Avem un cort cu trei camere şi cu living. A costat 400 de lei, dar este o investiţie şi pentru următorii ani", spune Elena Nae. În cort sunt saltele, perne, lenjerii. Sunt pregătite oricând pentru un somn adânc la umbră şi la răcoare.

Sejurul de 10 zile îi costă aproximativ 500 de lei de persoană, sumă în care intră cazarea - 17 lei pe zi de persoană, la care se adaugă câte 10 lei pe zi pentru parcarea maşinii, plus mâncarea. „Avem un aragaz şi ne pregătim masa. Avem oale, tacâmuri, cam tot ce-ţi trebuie într-o bucătărie. Ne cumpărăm alimentele de la piaţa din Năvodari sau de la un supermarket din apropiere. Azi gătim varză şi ciorbiţă de legume", spune Elena Nae.

Distracţii simple

Pentru ei, ziua de vacanţă înseamnă foarte multă libertate. Se trezesc când doresc, pregătesc apoi micul dejun în jurul unei mese pliante. Joacă şi cărţi, ascultă muzică, se bălăcesc în mici piscine aşezate lângă corturi.

Au pepeni puşi la rece în găleţi cu apă, iar într-un mic frigider sunt multe băuturi răcoritoare, toate pregătite pentru seară. Nu au ore stabilite de plajă sau de odihnă. Le place să stea la poveşti pe paturi pliante întinse la umbra unui copac. La camping li s-au pus la dispoziţie duşuri cu apă caldă şi rece, acolo unde îşi spală şi rufele. „Suntem în siguranţă aici, avem confortul pe care ni-l dorim", e de părere Elena Nae.

Vecinii de cort sunt şi ei prietenoşi. La camping îţi faci amici foarte repede. Sfârâie grătarele în orice moment al zilei şi împarţi cu cel de lângă tine vesela sau bunătăţile pregătite. Nu există ospătari, beach-boy, ci doar angajaţi ai campingului care se ocupă de pază sau fac curat în jurul corturilor.

" Vacanţa la camping îţi oferă foarte multă libertate. La hotel eşti legat de masă, de un anumit program, aici ne gospodărim singuri."
Aurica Boba
turistă la cort

" Avem un aragaz, avem la noi oale, tacâmuri, cam tot ce-ţi trebuie într-o bucătărie. Ne cumpărăm alimentele de la piaţă sau de la un supermarket."
Elena Nae
turistă la cort

500 de lei.  La atât se ridică cheltuielile pe care le are de suportat o persoană care alege sejurul la cort.

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite