Troiţă sfinţită la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. A fost dorinţa de-o viaţă a unui dascăl ajuns nonagenar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O troiţă a fost sfinţită joi, 28 septembrie, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Crucea din lemn încrustat a fost donată de profesorul de sport Traian Petcu (93 ani), alergător de cursă lungă, multimedaliat, cetăţean de onoare, fost elev al liceului. „Am dorit să fac asta dintotdeauna“, a mărturisit Petcu.

Ceremonia a avut loc joi, 28 septembrie, ora 12, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a oficiat slujba de sfinţire a crucii din lemn. Aceasta va aminti de toţi cei care au contribuit la prestigiul şcolii constănţene înfiinţate în anul 1896, care a împlinit 120 ani de existenţă.

„A fost dorinţa mea să ridic o troiţă în viaţa mea. Asta mi-au cerut şi părinţii, atunci când eram mic copil. Sunt dintr-o familie credincioasă, eu eram foarte mândru, elev fiind, când puteam să dau o mână de ajutor Bisericii“, a afirmat profesorul Traian Petcu.

Dascălul veteran a lucrat o viaţă ca profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala Specială nr. 1 din Constanţa. 

El face parte din promoţia 1944 a liceului, cea mai veche generaţie de la „Mircea“ care mai are supravieţuitori - trei la număr: profesorul George Cuşa (deţinut politic la Piteşti), medicul Vasile Papari şi atletul Traian Petcu.

Autorul sculptorii este un artist plastic din Arhiepiscopia Tomisului. Troiţa a fost amplasată la parterul liceului, pe holul din aripa veche care duce spre aripa nouă. Până acum, în liceu nu exista un spaţiu anume cu semnificaţie religioasă. 

image

„L-am sprijinit pe profesorul Traian Petcu cu tot ce am putut. I-am oferit pentru troiţă un loc lângă tabloul domnitorului Mircea cel Bătrân, unde avem o mică expoziţie cu ilustraţii despre geneza lumii“, a explicat Vasile Nicoară, profesor de geografie, directorul Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a amintit despre semnificaţia zilei de 28 septembrie, declarată „Ziua internaţională a dreptului de a şti“, dar şi despre faptul că Mircea cel Bătrân, patronul spiritual al celei mai vechi şcoli din Constanţa, este primul conducător „care a împins România până la Marea Neagră“.

„La anul serbăm 100 ani de la Marea Unire, pe care Mircea cel Bătrân a înfăptuit-o cu secole înainte aducând Dobrogea la sânul ţării“, a rostit IPS Teodosie. 

Pe aceeaşi temă: 

Licean odinioară, în anii '40. După 70 de ani de la absolvirea Liceului Mircea cel Bătrân, trei foşti elevi au spus „Prezent“

Mărturia omului care a văzut lupta aeriană dintre Horia Agarici şi cele trei avioane ruseşti

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite