„Protest al disperării“ Artiştilor Plastici din Constanţa. Primăria vrea să le ia spaţiile de creaţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Atelierele 22
FOTO: Atelierele 22

Primăria Constanţa vrea să recupereze trei imobile folosite de Uniunea Artiştilor Plastici. În schimb, artiştii spun că în spatele acestui demers ar sta alte interese.

Uniunea Artiştilor Plastici din România - filiala Constanţa Unu organizează miercuri, 27 aprilie, un „Protest al disperării”, în care artiştii ameninţă să-şi distrugă lucrări în semn de revoltă faţă de decizia Primăriei Constanţa. Municipalitatea vrea să revoce dreptul de folosinţă constituit în favoarea Uniunii Artiştilor Plastici - filiala Constanţa pentru trei imobile unde aceştia aveau ateliere de creaţie. Primarul Vergil Chiţac a iniţiat deja un proiect de hotărâre care se va supune votului la următoarea şedinţă de Consiliu Local.

„Vă anunţăm cu regret că artiştii plastici din Constanţa vor fi aruncaţi în stradă de Primăria municipiului Constanţa. Mai exact, după 50 de ani de activitate, atelierele de creaţie ale Uniunea Artiştilor Plastici din România – filiala Constanţa Unu, construite în anii '70 din fonduriile exclusive ale Uniunii, vor fi luate abuziv de Primărie”, transmite Florentin Sîrbu, preşedintele UAPR - filiala Constanţa Unu.

Cele trei imobile folosite de artiştii plastici constănţeni sunt situate în Bulevardul Mamaia nr. 302 (atelier de creaţie), bulevardul Ferdinand, bloc AR2, parter (studiouri de creaţie) şi în strada Mihai Eminescu nr. 22 (casă de creaţie).

Decizia primarului a fost luată în urma unui raport întocmit de Poliţia Locală Constanţa. „S-a constatat că cele trei imobile se prezintă într-o stare insalubră, cu zugrăveli interioare deteriorate, cu deficienţe structurale şi deficienţe la nivelul faţadelor şi la nivelul vopsitoriilor”, se arată într-un referat semnat de primarul Vergil Chiţac. 

„Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre, care se află în zone cu un imens potenţial imobiliar. Am fost pur şi simplu executaţi. Din februarie până în martie, într-o singură lună, am primit trei controale ale Poliţiei Locale si fără să ni se aducă nimic la cunostinţă, fără să fim somaţi, ne-am trezit că în mai puţin de o lună s-a elaborat un proiect de hotărâre, peste noapte, care ne va lăsa fără atelierele noastre. Este ciudată rapiditatea cu care Primăria a acţionat în acest caz”, adaugă Florentin Sârbu. 

Dacă proiectul iniţiat de primar va fi votat de către consilierii locali, artiştii plastici vor avea la dispoziţie 60 de zile să predea cele trei imobile către primărie.

VIDEO - Cum arată Casa de Creaţie din strada Mihai Eminescu nr. 22 sursa: Atelierele 22

Ce spune Primăria Constanţa

Primăria Municipiului Constanţa susţine că are obligaţia de a îngriji bunurile care aparţin comunităţii şi de a lua cele mai bune măsuri pentru a le pune în siguranţă. „Dacă acestea ajung într-o stare avansată de degradare, municipalitatea trebuie să intervină cu promptitudine pentru a evita producerea unor accidente în care să fie implicaţi cei care le folosesc sau trecătorii care au neşansa să treacă prin apropiere atunci când se desprind bucăţi de zidărie sau din acoperiş”, arată administraţia locală.

Aceasta ar fi şi situaţia celor trei imobile care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa şi care au fost folosite mult timp de Uniunea Artiştilor Plastici din România- filiala Constanţa.

Scopul proiectului de hotărâre care urmează să fie supus votului consilierilor locali municipali în şedinţa ordinară din data de 29.04.2022 privind revocarea dreptului de folosinţă gratuită al Uniunii Artiştilor Plastici din România  asupra unor imobile care aparţin domeniului privat al municipiului este acela de a prelua cele trei imobile şi de a începe lucrările de renovare şi reabilitare.

La controalele efectuate, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală au constatat mai multe deficienţe: 

- imobilul situat în municipiul Constanţa, bd . Ferdinand nr. 79, bl. AR2, parter, se prezintă în stare insalubră, zugrăveli interioare deteriorate, urme de mucegai, instalaţii electrice cu deficienţe, tâmplărie ferestre şi uşi cu vopsitorii scorojite, faţada imobilului este murdărită de graffiti si prezintă infiltraţii;

- imobilul situat în municipiul Constanţa, str. Mihai Eminescu nr.22 prezintă următoarele deficienţe: bucăţi din zidărie desprinse la nivelul streaşinii aferente faţadei de Nord; fisuri, urme de mucegai şi infiltraţii prezente pe faţadele de Sud, Est şi Vest, acoperiş cu deficienţe constructive la nivelul streaşinii; la interior au fost constatate tencuieli şi zugrăveli deteriorate, mucegai şi infiltraţii; împrejmuirea realizată din plăci de beton armat este înclinată, prezintă deficienţe structurale şi este murdărită de graffiti;

- imobilul situat în municipiul Constanţa, bd. Mamaia nr.302, compus din 2 corpuri de clădire prezintă deficienţe la nivelul faţadelor, respectiv terasit deteriorat, urme de igrasie la nivelul streaşinii, vopsitorii scorojite, jgheaburi şi burlane parţial deteriorate; împrejmuirea prezintă deficienţe la nivelul vopsitoriilor.

 

Vă recomandăm şi: 

Cum au trăit românii accidentul nuclear de la Cernobîl: „O cumnată a vomitat trei zile...“

Slujbă de Înviere la malul Mării Negre. ÎPS Teodosie a adus Lumina Sfântă din larg VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite