Păsările Flamingo, asaltate şi deranjate de turişti. „Au intrat dobitoceşte în lacurile unde căutau hrană”

Păsările Flamingo, asaltate şi deranjate de turişti. „Au intrat dobitoceşte în lacurile unde căutau hrană”

Flamingo - foto: FB/Mihai Baciu

Zeci de păsări Flamingo au fost văzute în această perioadă în zona Deltei Dunării. Fiind o apariţie rară la noi, turiştii au luat cu asalt locurile unde acestea s-au adăpostit. Specialiştii arată că ele au nevoie de linişte pentru a putea cuibări.

Păsările Flamingo ajung rar în România, în special în partea de sud-est a ţării şi le regăsim, de obicei, în număr foarte mic. Conform Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, specia este cuibăritoare în bazinul mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru.
 
În România, pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900. Mai multe exemplare de Flamingo au fost observate şi în alte zone de cuibărit din Delta Dunării.
 
Readus la viaţă de către Apele Romane Dobrogea-Litoral, lacul Nuntaşi a devenit, de curând, loc de  a unui stol de păsări Flamingo, vieţuitoare care au venit din partea cealaltă a Europei. Pe Nunţaşi, flamingii au apărut după ce s-au retras din zona Sărături Murighiol şi lacul Tuzla.

„Presiunea vizitatorilor din vecinătatea Lacului Sărături Murighiol, precum şi acţiunile mai puţin etice ale unor persoane care au intrat în această zonă strict protejată în care este permisă doar cercetarea, au fost printre factorii ce au determinat plecarea păsărilor flamingo către alte locuri cu mai multă linişte şi hrană”, spun reprezentanţii ARBDD.
 
Doar că păsările nu-şi găsec liniştea din cauza turiştilor care au luat cu asalt locurile unde flamingii au poposit. Cu bărcile sau cu dronele, curioşii încearcă să se apropie cât mai mult de aceste păsări.
 
Reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa, spune că vizitatorii au stresat păsările, aşa că acestea au plecat şi este puţin probabil să se mai întoarcă în Rezervaţie, arată Digi 24.
 
Dan Dinu, preşedintele asociaţiei Forona, scrie pe contul său de Facebook că „păsările flamingo sunt o prezenţă foarte rară în România şi au fost observate cum încearcă să cuibărească. Haideţi să le oferim liniştea necesară, pentru ca acestă specie minunată să devină o prezenţă mai comună pe viitor. Asociaţia noastră vă recomandă să nu mergeţi să fotografiaţi păsările în această perioadă, zona de cuibărit fiind foarte sensibilă".
 
Mihai Baciu, ghid turistic, scrie că „cioarde de pseudoamatori de natură au intrat dobitoceşte în lacurile unde aceştia căutau hrană şi eventual, posibil, zonă de cuibărit. Acum sunt încă în Dobrogea, împreună, pe un lac. Din fericire zona este supravegheată ca nimeni să nu mai intre la ei.

Şi, noi NU organizăm excursii la flamingi, sub nici o formă nu vom duce turişti ACOLO. Consider că delta e suficient de frumoasă şi bogată în alte specii pentru a mai stresa şi noi, inutil, o pasăre atât de frumoasă şi rară.”
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările