Ileana Cosânzeana, pelerin la Peştera Sfântului Apostol Andrei: „Port oriunde costumul popular şi tricolorul la geantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Vechiu, Cosânzeana de la Peştera Sf. Andrei Foto Sînziana Ionescu
Andreea Vechiu, Cosânzeana de la Peştera Sf. Andrei Foto Sînziana Ionescu

La 30 noiembrie, Dobrogea este destinaţia religioasă a românilor care îşi celebrează patronul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei.

„Haideţi, mai repede, mai repede! Nu blocaţi traficul!“. Credincioşii se conformează la ordinele aspre ale jandarmilor. Sunt cordoane de siguranţă încă de la intrarea în complexul monahal, astfel că pelerinii care vin să se închine, în zi de praznic bisericesc, la Peştera Sfântului Apostol Andrei din judeţul Constanţa, merg încolonaţi ca la armată. După o oră de stat la coadă, pe o temperatură care coboară sub 0 grade, oamenii ajung la mesele din faţa peşterii, pe care sunt puse cutiile cu moaşte. Îşi fac grăbiţi nişte cruci, pupă odoarele, trec câte-o cârpă pe geamul sub care dorm, pe pat de catifea, bucăţelele sfinte. „Haideţi mai repede, mai repede, nu mai blocaţi drumul! O să vină delegaţia“, fac instrucţie jandarmii.

Când apare „delegaţia“, peisajul devine galben-auriu de la straiele festive ale ierarhilor. Sunt înalţi preoţi ortodocşi din toată România şi din Balcani, invitaţi speciali la cinstirea celui care a creştinat neamul românesc. Când trec pe la moaşte, ierarhii îşi descoperă capul, se închină şi sărută apăsat cutiile de preţ. Ritualul se repetă în peştera plină de icoane uriaşe donate de enoriaşi. Arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie, le arată patul săpat în piatră, unde şi-a găsit sălaş Întâiul Ucenic al lui Iisus Hristos. Micul moment de reculegere este depăşit repede. Afară aşteaptă mulţimea, dornică să audă slujba Liturghiei şi cântecele bisericeşti ale Armoniei, cea mai bună corală bărbătească din lume.

Românii care au trecut Dunărea

În toată marea de oameni, un om flutură, cu mâna înroşită de frig, steagul tricolor. Este Gheorghiţă Stănilă, un patriot de 67 ani, care a venit tocmai din Vaslui în pelerinaj la Peştera Sfântului Andrei. „Ţin steagul sus, să îl vadă toţi românii! Am patru fete şi patru nepoţi şi mă rog la Dumnezeu să ni-l dea pe al cincilea. Sunt bucuria mea, mă uit la ei cum se joacă şi uit de toate. Am gonit ura şi răutatea din sufletul meu, iubesc oamenii şi anotimpurile. Şi iubesc ţara asta până la lacrimi. Trebuie să fim mândri că strămoşii noştri au luptat pentru ca noi să călcăm pe acest pământ românesc. Iar noi ce facem, cui lăsăm ţara? Ce vor face copiii noştri, nepoţii noştri, dacă noi ne uităm tradiţiile şi nu ne respectăm ţara?“, se frământă nea Gheorghiţă.

Pensionarul a venit cu mai mulţi vasluieni de-ai lui la sărbătoarea din colţul Dobrogei. Printre ei este şi Maria Mocanu, pe care pelerinajul o ajută să se simtă mai bine, să dobândească liniştea sufletească. „Când am ieşit din spital de la Fundeni, după o operaţie grea, mi-am dorit foarte mult să ajung la mormântul părintelui Arsenie Boca. Am zis: «Vreau să mă duc chiar dac-ar fi să mor». Şi am fost. Nu vă spun ce bine m-am simţit după aceea. Liniştită, aveam sufletul uşor, parcă nu mă mai durea nimic. Merg mereu la pelerinaje. La Sfânta noastră Parascheva nu lipsesc niciodată şi vin şi aici, la Peştera Sfântului Andrei. Mi-e drag să mă rog în locuri sfinte“, mărturiseşte tanti Maria.

Pelerinaj la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei Foto Sînziana Ionescu

În mulţimea îmbrobodită cu haine groase, unei Cosânzene în costum popular pare să nu-i pese de ger. Dâmboviţeanca Andreea Ionela Vechiu a venit la praznicul din Dobrogea în port complet: ie, fotă, năframă, trăistuţă. Studiază Pedagogia şi este vicepreşedinte al Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi din România - filiala Braşov. Andreea şi-a descoperit târziu afinitatea cu tradiţiile naţionale, dar de atunci simte că s-a descoperit pe sine. „Port oriunde costumul popular, iar tricolorul nu-mi lipseşte de la geantă. Sunt româncă, iar dacă aş încerca să neg asta m-aş dezice de mine însămi“, consideră Andreea. Iubitul ei, sălăjeanul Marius Ilie Petruţ, poartă drapelul din fruntea procesiunii religioase. Şi el este îmbrăcat ca un român autentic, în costum naţional.

Ctitorii cu faţa la biserică

Două morminte proaspete au răsărit în curtea mănăstirii, cu faţa spre biserică. Sunt noile locuri de odihnă veşnică ale celor doi ctitori: avocatul Ion (Jean) Dinu şi stareţul Nicodim Dincă. Primul, doctor în teologie, a descoperit Peştera Sfântului Andrei şi a adus oamenii aici la închinare, al doilea a ridicat mănăstirea şi a murit în timp ce lucra la ea.

La 23 noiembrie 1965, pe avocatul Dinu, sfârşitul l-a prins la Piteşti, unde-şi vizita fiica cea mare. Era cu o săptămână înainte de praznicul Sfântului Andrei. „Tata era într-o vervă de nedescris, pus pe poveşti şi îi tot spunea surorii mele ce să facă la moartea lui. Au mers la culcare şi a murit în somn, liniştit. Acolo l-au înmormântat, la Piteşti. Acum cred că este fericit, că l-am adus acasă, în locul unde-şi dorea să fie. Ce este cel mai important este că tatăl meu va rămâne pentru totdeauna cu oamenii, aici, la Peşteră, iar oamenii vor şti mereu cine este el. Ce a făcut el pentru ortodoxie să ştiţi că m-a ajutat şi pe mine în viaţă, aşa am simţit“, spune Iulia Rodica Ene, fostă Dinu, una dintre fiicele avocatului-ctitor.

Balcanii de la poarta ortodoxiei

Sunt cam 10.000 pelerini la mănăstirea dobrogeană, dar nimeni nu merge pe coate, nimeni nu se târăşte în genunchi să facă înconjurul bisericii. Câţiva credincioşi ascultă Liturghia în genunchi, cu capul plecat sau cu ochii închişi.

Slujba se încheie, iar oamenii se relaxează. Unii vor să prindă un pacheţel cu hrană de post, alţii se duc direct la talciocul instalat în afara mănăstirii, pe câmpul unde curg izvoarele - unul tămăduitor al Sfântului Andrei, altul botezat după Mihai Eminescu. Mici, fum, grătare, kurtos-colaci, steguleţe, târlici şi haine tricotate din lână, acadele şi afumături de iarnă. O Românie colorată, de la poarta ortodoxă a Balcanilor.

„Ziua de 30 noiembrie este ca o zi de Paşti, pentru că acela care a adus lumina credinţei, Sfântul Andrei, apostolul românilor, este prezent cu duhul aici. Suntem aici 12 ierarhi, acesta este anul cel mai bogat în participare. Rânduiala este de la Dumnezeu, pentru că recent au fost aşezate aici osemintele principalilor ctitori, avocatul teolog Jean Dinu şi stareţul Nicodim Dincă, care au reactivat peştera, să fie din nou farul călăuzitor al neamului noştru creştin“, a rostit arhiepiscopul Teodosie.

Pelerinaj la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă:

Marele pelerinaj de Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Patimile celor doi învăţaţi care au scos la iveală Peştera Sfântului Apostol Andrei

Primele mărturii creştine din Dobrogea, cercetate de preotul care a descoperit Bethleemul românesc

Paşte în Bethleemul românesc. Călătorie spre începuturile creştinismului, la Dervent şi peştera Sf. Andrei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite