Fetiţa cu acuarele care a cucerit Italia

Fetiţa cu acuarele care a cucerit Italia

Celine Ali

Celine Ali (14 ani) este elevă a Colegiului de Arte Regina Maria din Constanţa. Lucrările ei sunt apreciate la marile competiţii din Italia. Talentul l-a moştenit de la mama ei.

Mica artistă îşi aminteşte că prima ei pictură a fost o vază cu flori. Părinţii, vâzând că fetiţei îi place să se joace cu pastelurile, au dus-o la cercul de pictură de la Palatul Copiilor din Constanţa. Acolo a luat primele lecţii de culoare. 

A moştenit-o pe mama ei

Talentul copilei se pare că este moştenit. Mamei sale, Emel Ali, îi place să picteze, însă talentul ei a rămas necultivat. Din această cauză, părinţii au decis că trebuie să investească în mica artistă. Ea se pregăteşte în particular cu Ovidiu Felipov, asistent doctorand la Secţia Design a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. În atelierul lui de pictură, artista lucrează câte patru ore pe zi.

Panoplia unei mici artiste


Miile de oră de muncă nu aveau cum să nu dea rezultate. În septembrie, eleva s-a numărat printre cei 160 de artişti selectaţi de comitetul de onoare al prestigioasei manifestări Bienala de Artă din Chianciano, din nu mai puţin de 1.600 de creatori care şi-ar fi dorit să expună pe simezele bienalei. Celine Ali a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului acestei manifestări expoziţionale - a doua ca valoare în Italia, după Bienala de la Veneţia - la categoria Tineri Artişti, fiind remarcată cu cele trei picturi ale sale cu care a participat: „Reflecţii cromatice“, „Simfonia astrală“ şi „Simfonia acvatică“.
Din panoplia sa mai fac parte premiul „Leonardo“ al tânărului artist , locul I la secţiunea „Tânărul artist“, locul 2 la Concursul Internaţional de Pictură „Ilie Mărineanu“ de la Craiova. De asemenea, ea a avut o expoziţie personală de pictură la Biblioteca Judeţeană Constanţa.
Acum, ea pregăteşte o expoziţie de 30 de lucrări care urmează să fie expuse în primăvară.
Cel mai mult îi place să dacă desene abstracte, însă nu se dă în lături nici când este vorba să facă portrete sau să picteze clădiri. A imortalizat pe pânză mai multe imobile din zona istorică a oraşului de la malul mării. Cum procedează? Întâi face o poză clădirii, după care se aşează în faţa şevaletului şi pictează după poză.

Un alt talent – modelatul în lut

Nici când merge să se plimbe în parc sau când urcă muntele nu poate să stea departe de culori. „În drum spre Castelul Peleş am văzut o pădurice care mi-a plăcut foarte mult şi pe care am transpus-o pe pânză“, mărturiseşte mica artistă. O pictură durează cam 6 ore, dar, aşa cum îi stă bine oricărui artist, o operă de artă se realizează şi în câteva săptămâni.
Pe lângă desen, adolescenta mai are un talent: modelatul în lut. Dar, cum nu are timp pentru mai multe discipline, a rămas fidelă picturii.
Curios, artista preferă dintre disciplinele şcolare geometria în spaţiu şi cea plană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: