DNA blochează unul dintre cele mai mari proiecte ale României. Descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în atenţia procurorilor

DNA blochează unul dintre cele mai mari proiecte ale României. Descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în atenţia procurorilor

Mamaia - plaje largite

Apele Române anunţă că cel mai mare proiect de infrastructură derulat de România ar putea fi stopat în cel mai scurt timp. DNA a cerut ca nicio ambarcaţiune să nu mai ajungă în zona Mamaia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastructură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat”, spun cei de la Apele Române într-un mesaj postat pe Facebook.

Mai departe, reprezentanţii Apelor Române arată că termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru staţiunea Mamaia poate fi amânat. „Acest lucru  ar atrage costuri suplimentare şi sancţiuni din partea UE. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi şi ei afectaţi.”

Totul a început în urmă cu două zile, cînd accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis.

„Interdicţia a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanţa. Zona restricţionată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia”, spun cei de la Apele Române.

Căpitănia zonală a confirmat pentru „Adevărul” că a luat decizia de a interzice accesul în zonă a navei care extrăgea nisip la solicitarea DNA.

Ministerul Culturii a confirmat pentru G4media că procurorii DNA verifică modul în care s-a aprobat descărcarea arheologică din zona plajei Mamaia. Conform Direcţiei Judeţene de Cultură Constanţa, în zona respectivă nu a fost anunţată nicio descoperire a vreunui obiect arheologic.

În acest moment, spun reprezentanţii Apelor Române, se mai lucrează doar pe un perimetru restrâns şi cu dificultate. Zona delimitată de procurori, unde nicio ambarcaţiune nu are acces, se suprapune doar peste o parte din proiectul celor de la Apele Române, precizează aceştia.

Lucrările derulate în cadrul proiectului de lărgire a plajelor au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari. Întregul proiect de reducere a eroziunii costiere are o valoare de aproape un miliard de euro.

Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna anului 2020 şi se estima că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acesta implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina şi plaja Năvodari - reper Arena Regia) şi extinderea unei construcţii hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puţin 100 m lăţime, la cota de cel puţin +2 m, pe o perioada de timp de 50 de ani.


Citeşte şi:

Imaginea pe care nu o mai regăsim pe litoralul românesc. Turiştii, aşteptaţi cu orchestre pe terasa primului cazinou din Constanţa, în secolul XIX

FOTO Încep construcţiile pentru Mamaia secolului 21. Staţiunea va arăta ca în Brazilia, pe bani europeni

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările