Cum a căzut reţeaua lui Gabriel Bivolaru. Hoţii urmăriţi prin GPS şi pândiţi în lanul de floarea soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bivolaru, pe uşa din dos a Tribunalului Constanţa. FOTO Adrian Boioglu
Bivolaru, pe uşa din dos a Tribunalului Constanţa. FOTO Adrian Boioglu

"Fostul deputat PDSR a oftat din rărunchi, apoi a lăsat capul în jos" îşi aduce aminte Theodor Niţă, procurorul constănţean care a condus ancheta în cazul lui Gabriel Bivolaru. Era momentul în care şi-a dat seama că nu mai are scăpare. Zeci de jandarmi, poliţişti de la Rutieri şi ofiţeri de la Direcţia Operaţiuni Speciale au lucrat luni întregi la acest caz.

Modul de operare

Jandarmii au în sarcină păzirea conductelor Conpet. Destul de rar, atunci când aceste conducte sunt folosite, cineva ştie programul exact de pompare şi ce fel de combustibil urmează să fie transportat. Hoţii care le atacă fie aleg să spargă o conductă şi stau lângă ea până umplu câteva bidoane de plastic, fie îşi organizează operaţiunea cu cap şi fură cisterne întregi fără ca reprezentanţii Conpet să-şi dea seama. 

Acesta era şi modul de acţionare al reţelei lui Gabriel Bivolaru. Fostul deputat PDSR nu era implicat, oficial în nimic. Rafinăria ilegală de la Navodari nu era pe numele său, iar maşinile era ale complicilor. Hoţii aveau instalaţii artizanale montate pe conducte şi dădeau găuri mici, de numai doi centimetri. Debitul era mic, dar în acest fel nu scădea nici presiunea de pe conductă, aşa că nimeni nu intra la bănuieli. O cisternă de 30 tone era umplută cu ţiţei pe timpul unei nopţi întregi, după care pleca spre rafinăria ilegală din Năvodari.

GPS pe maşina fugarului

Atunci când anchetatorii au intrat pe fir, hoţii nici nu bănuiau că sunt urmăriţi. Sub protecţia procurorului de caz, dosarul s-a umplut de probe încă dinainte de reţinerea şi audierea martorilor. Interceptările au avut loc încă din luna iunie. 

Dar hoţii trebuiau urmăriţi permanent, aşa că după ce au făcut interceptări ambientale şi de telefoane, anchetatorii au luat decizia montarii unui aparat GPS pe maşina unuia dintre membrii reţelei, cel mai periculos dintre ei - Gheorghe Mangalea. BMW-ul lui este cel care a fost pus sub urmărire 24 ore din 24. În noaptea de sâmbătă, 3 august, atunci când reţeaua a fost prinsă de oamenii legii Mangalea este singurul care a reuşit să fugă. Maşina reperata prin GPS a spart un baraj al Jandarmeriei şi bărbatul a dispărut pentru aproape trei zile. S-a predat la Tribunal, chiar în ziua când colegii săi de fărădelegi erau judecaţi şi a primit şi el un mandat de arestare pentru 29 zile.

Patru în arest, şase acasă

Chiar dacă anchetatorii aveau un dosar complet, la prima vedere, magistraţii de la Tribunalul Constanţa i-au trimis pe şase dintre membrii reţelei acasă. Ei au primit doar o interdicţie de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Gabriel Bivolaru a fost arestat pentru spălare de bani, furt şi evaziune fiscală. Aceleaşi infracţiuni au fost puse şi pe seama fugarului Mangalea, a lui Marin Chihaia, dar şi pentru "creierul" din spatele furturilor, instalatorul Adrian Arhire, cel care a fost arhitecul conductelor prin care se fura combustibil. 

Prejudiciul creat de reţea depăşeşte un milion de lei. O sumă mică, dar ancheta ar putea să-i aducă fostului deputat PDSR o pedeapsă de peste 10 ani de închisoare cu executare.

Vă mai recomandăm

UPDATE FOTO „Este o înscenare!“, se apără fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru acuzat de furt de combustibil, spălare de bani şi evaziune fiscală

FOTO VIDEO Gabriel Bivolaru fura ţiţei cu ţârâita. Fostul parlamentar PDSR, prins în rafinăria ilegală de la Năvodari

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite