Constanţa:Mozaic gastronomic la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Mozaic gastronomic la malul mării
Constanţa:Mozaic gastronomic la malul mării

Constănţenii din zona Tomis ştiu să-i îndrume pe turişti către restaurante turceşti şi libaneze.Nur Kaptan Baba şi Beirut sunt unele dintre cele mai cunoscute localuri din zona veche a Constanţei, unde se pot mânca preparate tradiţionale turceşti şi libaneze.

Restaurantul se află pe Bulevardul Tomis din Constanţa. Privit de afară, localul nu epatează. Din uşă, Apo, un bărbat pe la 60 de ani, zâmbeşte primitor şi lansează invitaţia.

În interior sunt mese şi bănci din lemn, iar pereţii sunt „tapetaţi“ cu lambriuri. Mesele sunt învelite cu o ţesătură împodobită ici-colo cu paiete, care aduce aminte vag de renumitele carpete.

Din peretele în semicerc veghează doi ochi „nazar boncugu“, amulete care ţin răul sau deochiul departe. Pe un alt perete sunt arborate steagurile României şi Turciei, iar deasupra se află tabloul lui Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul statului modern turc.

Mâncare în flăcări

Cine se opreşte să-şi tragă sufletul în pragul localului este invitat la un ceai. E gratis, fierbinte şi este servit într-un mic pahar de sticlă. Prima oprire în meniu: aperitivele, care constau în creme de iaurt, salate de vinete şi, bineînţeles, humus.

Urmează chifteluţele „Adana“ condimentate sau necondimentate şi „Beyti“ cu usturoi şi caşcaval. Nu trebuie să rataţi o specie turcească de pizza, „Iahmacun“. Spectaculos este să te trezeşti în faţă cu o tavă flambată, „Sac kavurma“, cu carne de viţel şi legume. Narghileaua şi vălătucii de fum dau impresia că eşti într-un cartier din Orient.

Beirutul din Constanţa

image

Sac kavurma este o specialitate turcească servită flambată



Restaurantul Beirut se află tot pe Bulevardul Tomis, la numărul 122. Este deschis de luni până duminică, începând cu ora 9.00.
Năut, ulei, lămâie, susan, pătrunjel, usturoi, legume, fructe – acestea se regăsesc cu precădere la capitolul salate.

Condimentele speciale, aduse din ţara-mamă, Liban, contribuie la savoarea combinată a mâncărurilor mediteraneene şi din Orientul Mijlociu şi Îndepărtat. Aperitivele sunt pe bază de năut şi legume, iar carnea este doar de vită, oaie şi pui. Se serveşte „falafel“, „sambusek“, „labne“ (iaurt cu mentă şi usturoi) şi „humus“ (năut cu pastă de susan).

Arak, mai tare decât Ţuica

image

Localul Beirut este compartimentat


Şeful de la Beirut este George Karam, libanez creştin. Are localul de şapte ani. George invită pe oricine îi trece pragul să guste „arak“, o băutură din zonele est-mediteraneeană şi nord-africană: „Este mai tare decât vodca şi ţuica. Se prepară cu apă, la fel ca ouzo, băutura grecească, dar e mai tare, în jur de 50 de grade“.

Dansuri orientale în weekend

Pentru clienţi, vineri şi sâmbătă sunt zile speciale. Pe lângă mâncarea tradiţională, clienţii sunt răsfăţaţi cu dansuri orientale, care dau startul unor petreceri pe cinste, ce pot ţine până dimineaţă. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite