Constanţa: Procesul criminalului din Cernavodă, amânat pentru mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giani Deli-Iorga, criminalul soţilor Garoafă din Cernavodă, le-a cerut judecătorilor să amâne recursul său pentru mâine, când va  putea fi apărat de un avocat angajat de familia sa.

Procesul lui Giani Deli-Iorga, programat pentru astăzi la ora 10.00, a fost amânat pentru mâine la ora 9.00 pentru pregătirea apărării. Acuzat că i-a ucis pe părinţii Gabrielei Mitu, soţia celui mai bun prieten al său, Deli-Iorga a refuzat să fie reprezentat de Elena Mâţă, apărătoarea care i-a fost repartizată din oficiu.

Deli-Iorga a fost dus în boxa acuzaţilor, împreună cu un alt acuzat, judecat pentru o altă faptă. A aşteptat liniştit să îi vină rândul, timp în care a scrutat fără nicio jenă persoanele prezente în sala de judecată.

Giani nu a aşteptat să înceapă şedinţa când a luat cuvântul, spunând că avocata plătită de familie, Aurica Grigorescu, nu a venit.  El a semnat o declaraţie pe proprie răspundere prin care solicită amânarea termenului până mâine, la ora 9.00. A vorbit sigur pe el şi fără a arăta vreo urmă de remuşcare. I-a privit pe magistraţi în ochi, ca şi cum ar fi fost acolo pentru un furt mărunt şi nu pentru o crimă feroce.

Incursiune în mintea criminalului Deli-Iorga

Mihai Onciu, şeful comisiei de examinare a celui care a şocat o ţară întreagă după ce a ucis, aparent fără nici un motiv, doi bătrâni nevinovaţi, a explicat pentru „Adevărul de Seară“ care este procedura căreia este supus ucigaşul.

Ore în şir de interviuri urmate de teste psihologice speciale: aşa îşi petrece de trei zile Giani Deli-Iorga timpul în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa. Tânărul a recunoscut că i-a ucis, aparent într-o criză de furie, pe soţii Elena şi Petre Garoafă, socrii prietenului său cel mai bun, Bogdan Mitu. În aceste zile, el este supus unei expertize pentru a se stabili dacă are discernământ.

Comisie din patru specialişti

Doi psihiatri, un psiholog şi medicul legist Mihai Onciu care este şi preşedintele comisiei, îl examinează pe Giani Deli-Iorga.

„Procurorul ne-a cerut să stabilim prin expertiză următoarele aspecte: dacă suferă de o boală psihică, dacă boala îi afectează capacitatea de a discerne la data săvârşirii faptei şi în raport cu aceasta, şi dacă se impun măsuri de siguranţă medicală şi care sunt acestea. Ultima parte este valabilă numai în cazul în care se stabileşte că persoana are discernământul afectat“, a precizat medicul Onciu.

Procedură complicată

Timp de două ore pe zi, Giani Deli-Iorga este efectiv intervievat de psihiatri, după care este pus să rezolve teste psihologice. „Toate acestea ne ajută să facem un profil. Trebuie să aflăm dacă a fost conştient de consecinţele faptelor comise la momentul respectiv (n.r. - ziua de 3 ianuarie, când i-a ucis pe soţii Garoafă, iar apoi le-a ascuns cadavrele). Un om cu o dezvoltare psihică normală are capacitatea de a realiza consecinţele faptelor sale“, a mai spus medicul Onciu.

„Este un examen psihic complet cu evaluarea stării psihice retroactiv, din momentul comiterii faptei până acum şi în raport cu fapta comisă“, a mai adăugat Onciu.

Medicii vor decide în cursul acestei săptămâni dacă Deli-Iorga poate sau nu să fie tras la răspundere penală pentru faptele sale.

Caz complicat

Expertizarea psihiatrică a criminalului de la Cernavodă, Giani Deli-Iorga, este mai complicată decât credeau specialiştii. Evaluarea era programată a dura 3-4 zile, dar medicii au constatat că mintea lui Deli-Iorga este greu de citit.

„Este un caz foarte greu şi necesită mai mult timp decât prognozam. Mai sunt date de adunat pentru întregirea profilului. Aceşti psihopaţi îşi păstrează de regulă discernământul în momentul comiterii faptelor“, a declarat dr. Mihai Onciu, şeful comisiei de expertiză psihiatrică.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite