Constanţa: Litoral 2009 / Marilena Lupu - cârciumăreasa din Costineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Marilena Lupu - cârciumăreasa din Costineşti
Constanţa: Litoral 2009 / Marilena Lupu - cârciumăreasa din Costineşti

Litoralul românesc reprezenta pentru ea concediul ideal. De şapte ani, acesta este locul care îi asigură traiul pentru tot restul anului. Nu şi-a imaginat niciodată că ar putea să aibă pe mână un restaurant cu aproape 20 de angajaţi, în primul rând pentru că nu prea ştie să gătească şi, apoi, nu şi-a testat niciodată capacităţile organizatorice.


Nu a trebuit să înveţe să devină cârciumăreasă, a fost trăsătură de familie. Sora, cu 10 ani mai mare decât ea, avea un restaurant la mare care mergea destul de bine şi încă o casă în faţa cârciumii, nefolosită. Marilena a transformat-o într-un alt restaurant, fără teamă că în felul acesta şi-ar putea falimenta sora. „Niciodată nu ne-am furat una alteia clienţii. Meniurile sunt diferite şi avem clienţi fideli“, spune simplu Marilena, distrugând orice urmă de rivalitate.

În timp, ea a învăţat că într-un restaurant trebuie să investeşti mereu, iar un client îl fidelizezi prin mâncare de calitate. „La ora 9 dimineaţa, am în burtă patru ciorbe, tochitură, sarmale şi alte mâncăruri. Nu se găteşte nimic fără să nu gust din ele“, spune Marilena. Şi cum orice lucru bun se face prin sacrificiu, Marilena s-a pricopsit, de pe urma gustatului, cu câteva kilograme în plus. Terasa a primit numele băieţelului ei de patru ani, unul dintre cei mai pretenţioşi clienţi ai localului.

Test pentru bucătari: tăiatul cepei

Deşi recunoaşte că găteşte rar pentru că nu prea-i iese, Marilena se laudă, în schimb, cu capacitatea de a aprecia o mâncare bună. „Dacă gust şi nu-mi place, pun bucătarul să facă altă mâncare, deşi recunosc că eu nu aş şti s-o fac“, spune Marilena.

Dar se pricepe la oameni. Dacă la început câţiva bucătari falşi au reuşit s-o păcălească, acum se prinde din prima cine are experienţă şi cine e doar cu diplomă. „Îl pun să-mi facă o omletă, să taie o ceapă şi o varză. Îmi dau sema după cum mânuie cuţitul dacă e bun sau nu“, spune cârciumăreasa. „Cu bucătarii mai este o problemă pentru că îţi fac treabă bună doi ani, în al treilea an trag mâţa de coadă, iar în al patrulea îşi fac treaba de mântuială“, se plânge Marilena.

Cârciumăreasa spune că îşi respectă clienţii şi tocmai de aceea este toată ziua în bucătărie, gata să răspundă oricărui capriciu venit din partea vreunui oaspete. „O mămică m-a întrebat ce prăjitură să îi dea copilului. Noi aveam în meniu tiramisu, dar este cu alcool. De aceea, am inventat o altă reţetă, tot tiramisu, dar care are blatul înmuiat în zahăr ars“, povesteşte Marilena.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite