Constanţa: Dobrogencele pregătesc cei mai buni mucenici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanti Maria respectă tradiţia cu sfinţenie
Tanti Maria respectă tradiţia cu sfinţenie

Gospodinele încep să facă mucenicii pentru data de 9 martie. Sărbătoarea marchează  începutul anului agrar, fiind prima zi de brazdă.

De 9 martie, ortodocşii celebrează sacrificiul celor 40 de mucenici, soldaţi creştini din Sevastia Armeniei, care au fost întemniţaţi şi ucişi pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa lor. Dobrogea îi cinsteşte închinând 40 de pahare de vin roşu şi mâncând mucenici făcuţi din aluat şi fierţi cu scorţişoară şi nucă.

Tanti  Maria, o dobrogeancă de 85 de ani din Tortoman, respectă tradiţia cu sfinţenie. Prepară gustoşii mucenici şi îşi aminteşte cum se serba ziua la ţară: „Pentru rod şi bogăţia pământului se făceau colaci mari care se rupeau pe coarnele plugului înainte de a se porni la arat. Apoi căutam prin sat cuiburile de berze. Cine le vedea primul avea noroc“.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite