Arhiepiscopia Tomisului, săraca fată bogată. Oficial are mai multe datorii decât venituri

Arhiepiscopia Tomisului, săraca fată bogată. Oficial are mai multe datorii decât venituri

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului FOTO Sînziana Ionescu

Conturi blocate, datorii la stat neplătite, parcul auto sechestrat - aşa este tabloul fiscal al Arhiepiscopiei Tomisului, care oficial are mai multe datorii decât venituri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arhiepiscopia Tomisului are o zestre declarată la Fisc de 21 milioane lei. În anul 2012, Biserica tomitană avea 11 milioane lei datorii, dintre care 3.585.144 lei pe care trebuia să le achite în maximum 1 an. Capitalurile proprii erau de 42.873.198 lei.

Veniturile din activităţi fără scop patrimonial erau de 2.744.950 lei, iar deficitul era mult mai mare, de 9.247.185 lei. Din activităţile economice, venitul era profit curat: 3.059.777 lei. Una peste alta, venitul total era de 5. 9247185 lei, iar cheltuielile erau de 804.727 lei, ceea ce însemna un deficit de 3.442.458 lei.

Arhiepiscopia Tomisului are conturile blocate de Fisc, înregistrând un număr de 33 creanţe, cu valori cuprinse între 316.800 lei şi 175 lei. Biserica nu a plătit CAS, impozit pe venituri, amenzi pentru accidente de muncă, şomaj, contribuţii la fonduri de garantare şi de sănătate, contribuţii pentru concedii etc.

În noiembrie 2011, Fiscul a pus sechestru pe parcul auto al arhiepiscopiei: 13 autovehicule - autoturisme şi autospeciale. Cu un an înainte, Arhiepiscopia Tomisului făcuse un credit de garanţie reală mobiliară de la Garanti Bank, prin care gaja conturile bancare şi depozitul de vinuri de la ferma Nazarcea evaluat la 2 milioane euro.

„Veniturile Bisericii vin strict din vânzarea obiectelor de cult şi a altor obiecte specifice: icoane, lumânări, cruciuliţe, Biblii, cărţi etc“, a declarat Călin Gavrilaş, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

El a menţionat că arhiepiscopia nu mai deţine metocul de la Dorna Arini, întemeiat în zona natală a Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. Complexul de la Dorna Arini - sursă constantă de venit, dar şi de scandal - a fost preluat de Arhiepiscopia Sucevei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: