Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate. Instanţa a respins cererea de ridicare a sechestrului

Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate. Instanţa a respins cererea de ridicare a sechestrului

Arhiepiscopia Tomisului a cerut magistraţilor Curţii de Apel Constanţa ridicarea măsurilor asiguratorii dispuse de procurorii DNA în dosarul fondurilor APIA primite pentru Ferma Nazarcea. Arhiepiscopul Teodosie este trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de alţi preoţi cu funcţie de conducere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis miercuri, 18 aprilie, menţinerea măsurilor asiguratorii impuse de procurorii DNA în dosarul Fermei Nazarcea. Este vorba despre sechestrul pus pe conturile Arhiepiscopiei Tomisului, în toamna anului 2016, pentru suma de 1.392.964 de lei, bani care reprezintă, spun procurorii, fonduri europene obţinute fraudulos.„Respinge cererea de ridicare a măsurilor asigurătorii dispuse în timpul urmăririi penale, formulată de inculpatul Teodosie Petrescu, prin apărătorul ales în numele Arhiepiscopiei Tomisului, ca neîntemeiată. Menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa din 12 octombrie 2016 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa”, se arată în încheiere. Decizia instanţei poate fi contestată în 48 de ore de la pronunţare.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. Procesul a început în luna februarie 2017, iar următorul termen de judecată este pe 25 mai.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată faptul că ”în perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
 
În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).”

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu este primul ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române  trimis în judecată pentru fapte de corupţie. De asemenea, el este trimis în judecată şi într-un alt dosar instrumentat de DNA Constanţa, în care procurorii îl acuză pe episcop de abuz în serviciu şi mărturie mincionoasă.

Pe aceeaşi temă:

Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată de DNA. ÎPS Teodosie, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată

Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal într-un nou dosar DNA. Ierarhul şi-ar fi denunţat doi angajaţi cu acte false şi declaraţii mincinoase


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările