A murit contraamiralul de flotilă Niculae Ştefan, cel care a militat pentru învăţământul de marină la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Ştefan este cetăţean de onoare al oraşului în care a trăit
Niculae Ştefan este cetăţean de onoare al oraşului în care a trăit

Contraamiralul de flotilă Niculae Ştefan a murit sâmbătă la vârsta de 85 de ani. Distinsul ofiţer este cetăţean de onoare al oraşului în care a trăit.

Niculae Ştefan, născut la 28 august 1935 în satul Barza, comuna Stoborăşti (ulterior comuna Tufeni), judeţul Olt, “fiu de plugar din Olt” – cum îi plăcea să spună, a sosit în Constanţa încă din tinereţe, atras irezistibil de mirajul mării. 

A urcat treptele carierei militare ocupând succesiv numeroase funcţii de conducere în structurile Marinei Militare, în special în învăţământul militar de marină. A fost iniţiatorul Concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu”, a luptat permanent pentru simbolurile mării şi ale oraşului şi pentru cauze mari: Monumentul “Crucea Marinarilor”, reînfiinţarea Colegiului Militar Naţional „Alexandru Ioan Cuza” – fostul Liceu Militar de Marină, şcoală emblematică a oraşului Constanţa.

“Niciodată nu şi-a pierdut cadenţa”, cum îi spunea încă din copilărie tatăl său. Deşi în rezervă, Niculae Ştefan a activat ulterior în Liga Navală Română – al cărei vicepreşedinte a fost o perioadă îndelungată; a fost un rezervist implicat activ şi permanent în viaţa civică a oraşului. A fost un antrenor motivaţional pentru zeci şi sute de copii care au iubit marea, marina şi Constanţa. A făcut lobby pentru marină şi pentru Constanţa în satele din sudul României, în Olt şi Argeş, unde a construit iubire pentru „Marea cea Mare” şi pentru Tomis. 

În vara acestui an a reuşit, printr-o premoniţie a fatalităţii, să îşi publice ultima carte – “Pe marea vieţii. Eseuri autobiografice”, pe care a lansat-o la Muzeul Naţional al Marinei din Constanţa. 

Vă mai recomandăm:

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite