„Ţarul CFR“, Mihai Necolaiciuc, rămâne în închisoare. Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA la cererea de liberare condiţionată

„Ţarul CFR“, Mihai Necolaiciuc, rămâne în închisoare. Tribunalul 
Constanţa a admis contestaţia DNA la cererea de liberare condiţionată

FOTO Adevărul

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat în noiembrie 2016 la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel Bucureşti. La un an de la încarcerarea sa în penitenciarul Poarta Albă, „ţarul CFR“ a făcut 3 solicitări de liberare condiţionată. Ultima a fost admisă în prima instanţă.

Magistraţii Judecătoriei Medgidia au decis în 2 noiembrie 2017 că cererea de liberare condiţionată depusă de Mihai Necolaiciuc este întemeiată şi au decis că acesta poate părăsi penitenciarul Poarta Albă. Procurorii DNA au contestat decizia şi vineri, 26 ianuarie, judecătorii Tribunalului Constanţa au admis această contestaţie. Decizia este definitivă, Necolaiciuc rămânând în închisoare.

Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR  a fost condamnat definitiv, în 23 noiembrie 2016, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul produs companiei feroviare de către Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme este de aproape 57 de milioane de euro.

Din cei 8 ani de pedeapsă, instanţa a scăzut perioada în care condamnatul a stat în arest preventiv, respectiv din 17 iunie 2009 până în 26 ianuarie 2012, şi perioada din 17 octombrie 2014 până în 17 iulie 2015, când a fost liberat condiţionat din executarea unei alte pedepse, de patru ani şi şase luni închisoare, la care a fost condamnat definitiv în 17 octombrie 2014.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 — octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2008, pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro. Acet dosar a fost conexat ulterior cu alte cazuri, în care a fost implicat Necolaiciuc.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii — Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ana Maria Matei, Octavian Costea, Ţolea Adrian (decedat), precum şi administratori ai unor firme — Marius Iliuşcă şi Ovidiu Lucian Nicula.

Procurorii îl acuză pe Necolaiciuc că a angajat CN CFR într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Potrivit DNA, prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 58.066.318 lei (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

Pe aceeaşi temă:

Iohannis îi retrage decoraţia „Steaua României“ fostului şef al CFR Mihai Necolaiciuc

VIP-urile penale care invocă decizia CCR ca să scape de condamnările definitive primite pentru abuz în serviciu 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările