Nu, nu e vorba (doar) de lipsa educaţiei. Suntem înconjuraţi de incompetenţă, dar şi de o neînţelegere crasă a fenomenelor sociale cu care ne confruntăm. De la poziţia faţă de vaccinare, la acceptarea sau chiar aderarea la extremism, la intoleranţă, opţiuni politice eronate, la confuzia privind funcţionarea mecanismelor democraţiei sau efectele poluării pe termen lung asupra calităţii vieţii.

acum 2 zile · comentarii (0)

Ziua Culturii Naţionale a devenit o formă fără fond. Sunt atâtea state occidentale care nu au o zi consacrată culturii naţionale. Oricare dintre acestea au, în schimb, o producţie de cultură constantă şi trăiesc cultural, zi de zi, printr-un mod de viaţă dependent de presă culturală, de imaginarul muzeal, de consum cinematografic, de apetit pentru muzică clasică, de energia teatrului care te mută în lumi şi societăţi inaccesibile.

acum 2 zile · comentarii (2)

S-au adunat multe evenimente care demonstrează că Iohannis a avut dreptate. Este momentul să discutăm şi cum s-a ajuns aici. Obedienţa nu competenţă, principiul practicat de Iohannis şi de ceilalţi fruntaşi politici, aceasta este boală politicii româneşti care ne-a adus aici. Aproape nu trece săptămână fără să asistăm, neputincioşi, la incendii în spitale care  omoară zeci de oameni

acum 3 zile · comentarii (54)

Politic corect, se numeşte "legea reciprocităţii şi a corespondenţei". O cunoaşteţi mai bine din Vechiul Testament unde, în Cartea Exodului( Ex. 21:23-25), se spune că Moise le-a poruncit israeliţilor: „Iar de va fi şi altă vătămare, atunci să plătească suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânatăie pentru vânătaie".

acum 3 zile · comentarii (69)

În sfârşit, producţia lui Andrei Şerban pentru Lucia di Lammermoor revine pe scena Operei Naţionale după o absenţă de patru ani. Restauraţia din interimatele post Beatrice Rancea (Fane Ignat şi scurtul mandat al lui Răsvan Cernat) au exilat montarea în depozit şi probabil că, dacă n-ar fi fost stagiunea centenară, casarea era terminus paradis.

acum 3 zile · comentarii (3)

Când un umorist de talia lui Costel Pătrăşcan îşi pune problema educaţiei (fără semnul întrebării), poţi fi sigur că drumul spre concluzia (de etapă) e presărat cu spinii ironiei, într-un preaplin de inteligentă privire critică, aruncată spre o realitate (cea românească), ce nu duce lipsă de asperităţi, incongruenţe, rupturi, amarnice încordări inutile şi triumfale eşecuri anunţate.

acum 3 zile · comentarii (1)

Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a fost primul invitat pe care l-am avut în cadrul podcastului Avangarda. Am demitizat multe dintre culisele personale ale lui Ioan Aurel Pop. Plecaţi de la premisa că lucrurile cu adevărat importante nu se trâmbiţează, iar acesta este un dialog numai despre ceea ce e cu adevărat preţios.

acum 4 zile · comentarii (4)

Amintiri fulgurante de la începutul pandemiei colectivizării forţate sub Măgura Slătioarei. Într-o fotografie a vremii, cuprinsă în capitolul de documente al „Jurnalului unui personaj controversat”, apare Năiţă Lucean la fotograf, la Hurez, în zilele căsătoriei lui, cu Gena, cu coroniţă pe cap ca premianţii la şcoală.

acum 4 zile · comentarii (0)

Preafericirea Voastră, O lecţie importantă pe care am învăţat-o în anii în care am contribuit la conştientizarea, în spaţiul public, a nevoii unei Şcoli de secol XXI pentru o Românie de secol XXI a fost aceea a angajării directe a dialogului la nivelul cel mai înalt de autoritate, responsabilitate şi decizie, atunci când subiectul a cerut aşa ceva.

acum 4 zile · comentarii (12)

Situaţia prezentă, este agravantă, cu tendinţe de explozie populară. Pare fără ieşire pentru majoritatea populaţiei afectată! Ce să facă săracii cei mulţi ai României în faţa scumpiri fără precedent a vieţii şi a suprafacturărilor pe care nu le pot plăti? Habar nu au! Sunt disperaţi, caută soluţii, dar dacă nu au cu ce să plătească, ce să facă? Promisiunile guvernanţilor nu le plătesc nici lumina, nici gazele şi nici nu le ţin de foame!

acum 4 zile · comentarii (3)

Conform unei precizări a ambasadei Rusiei, din Marea Britanie, longevivul ministru de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov - un diplomat care nu se joacă deloc cu cuvintele - a afirmat, nici mai mult, nici mai puţin, că "NATO a devenit un proiect pur geopolitic, care vizează preluarea teritoriilor orfane, după prăbuşirea Organizaţiei Tratatului de la Varşovia şi a Uniunii Sovietice." Câtă delicateţe! Orfane...carevasăzică?!

acum 4 zile · comentarii (12)

Nu prea. Şi cu Comisia Europeană nu te joci. Abia astăzi vine prefinanţarea de 1,9 miliarde euro, din componenta de împrumut de 15 miliarde euro prevăzut prin PNRR. Şi asta, după ce România şi-a atins ţintele şi jaloanele din semestrul al IV-lea 2021 constând, mai degrabă, în acte normative ce au fost emise în 30 decembrie 2021. În condiţiile aduse de explozia preţurilor la energie, fără aceşti bani România se scufundă.

acum 4 zile · comentarii (26)

„După mine, potopul” este o celebră expresie atribuită lui Jeanne-Antoinette Poisoon, cunoscută şi sub denumire de marchiza de Pompadour, preluată şi utilizată ulterior şi de regele Ludovic al XV-lea, aceasta având o dublă semnificaţie: fie „dacă eu nu voi mai conduce ţara ca rege, atunci va veni haosul”, fie „dacă eu nu voi mai fi rege, ţara se va prăbuşi, dar nu îmi pasă”.

acum 5 zile · comentarii (11)

Cea mai mare extravaganţă înainte de 1989 era să merg la Constanţa. Drumul către mare era magic: ne dădeam jos din tren, ne cazam la rude, norocoşii de noi, şi ne repezeam pe faleză, la Cazinou. Nu ca să intrăm în el, ci ca să stăm afară şi să ne uităm admirativ-prosteşte la cât e de frumos. Aşa se făceau selfie-urile pe vremea aia. În 1993, am emigrat pentru prima dată, la Constanţa.

acum 4 ani · comentarii (27)
Postari Recente
Modifică Setările