Simplul substantiv propriu Trianon, ca sub puterea unei vrăji, creează oricând două poveşti distincte: una, nefericită, pentru Budapesta şi una cu happy end pentru Bucureşti. Au trecut, de la acel Trianon din 4 iunie 1920, 100 de ani. S-au schimbat lucrurile? Dacă da, în ce direcţie? Dacă nu, de ce stagnează ele? Iată miza acestui text, în care doar voi enunţa, pe scurt, zece idei despre acest secol de istorie comună maghiaro-română.

acum 3 zile · comentarii (95)

Pentru ei/ele viaţa pare să fie la fel ca înainte de pandemie. Luptele se anunţă de pe acum extrem de dure. Se reînvie morţii politicii româneşti, se umblă la dosare, dezvăluiri senzaţionale, ameninţări, justiţii controlate şi justiţiari controlabili, legislaţii cu dedicaţii. Apar şi fetele mari care defilează ţanţoş, chiar dacă o viaţă întreagă au fost curvele politicii de partid şi de stat. Nu s-a schimbat nimic!

acum 3 zile · comentarii (0)

Materialul conţine o listă de 22 de figuri culturale esenţiale din perioada comunismului high şi late, aşadar perioada 1965-1989 (de la venirea la putere a lui Ceauşescu până la Revoluţie), ocultate multă vreme şi neglijate, în mod voit sau, câteodată, involuntar, figuri fără de care nu poate fi înţeleasă dinamica şi evoluţia comunismului târziu, cel puţin în dimensiunea sa artistică şi culturală.

acum 2 zile · comentarii (1)

Nu că ar fi singura aberaţie, dar este cea mai gogonată. În timp ce elevii britanici învaţă la şcoală „Codul bunelor maniere”, noi nu-i învăţăm pe elevi nici măcar cum să-şi organizeze viaţa pentru a se feri de boli transmisibile, de fumat, pentru un regim alimentar care să nu le producă dezechilibre metabolice, pentru un regim de efort fizic care să le menţină organismul  la parametrii normali.

acum 2 zile · comentarii (10)

A trecut şi ziua de 4 iunie, ziua celebrării sau a comemorării semnării Tratatului de la Trianon. Celebrării pentru români şi naţiunile care au dobândit state naţionale sau au avut consfiinţite frontierele, comemorării pentru Ungaria, care consideră că a pierdut teritorii.

acum 2 zile · comentarii (48)

La un secol de la Tratatul de la Trianon, Ungaria îşi turează propaganda revizionistă şi acţiunile destabilizatoare. Obsesia Ungariei Mari întunecă minţile politicienilor extremişti de la Budapesta, dar şi din Ardeal. Lobby-ul revizionist a pregătit, cu perseverenţă diabolică, o bombă la temelia UE: ”Iniţiativa cetăţenească europeană – Protecţia minorităţilor naţionale”.

acum 3 zile · comentarii (6)

Dealurile pe care se înşiră satul Olari din vechime între Măgura Slătiorului şi Poalele Căpăţânii sunt toate în vârful lor zidite cu Tămâioare, bisericile cu cerdac cât o bucătărioară de vară şi unele atât de străvechi încât înainte de a fi zidite au fost cu păreţii împletiţi din nuiele ca nişte coşarce şi peste nuiele cu o tencuială zdravănă din pământul din care ţăranii au iscat în istorie şi oalele şi ulcelele şi ulcioarele şi cănuţele şi

acum 2 zile · comentarii (2)

Cercetarea internaţională, intitulată “Viaţa mea în izolare”, va fi derulată în următoarea perioadă şi în România şi urmăreşte să evalueze posibilele repercusiuni psihologice şisociale ale perioadei de izolare asupra elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal.

acum 2 zile · comentarii (0)

Atenţie, aş zice, la modul în care ruşii profită la maximum, cât se poate de rapid posibil, de instalarea şi cronicizarea vidului de securitate format de plecarea în ritm susţinut a americanilor din marile baze care, mult timp, au asigurat controlul spaţiului terestru, aerian şi maritim în zona cea mai sensibilă din Orientul Apropiat, teritoriul plecând din Afganistan, trecând prin Siria şi Irak şi ajungând departe în Maghreb.

acum 2 zile · comentarii (31)

Cea mai mare extravaganţă înainte de 1989 era să merg la Constanţa. Drumul către mare era magic: ne dădeam jos din tren, ne cazam la rude, norocoşii de noi, şi ne repezeam pe faleză, la Cazinou. Nu ca să intrăm în el, ci ca să stăm afară şi să ne uităm admirativ-prosteşte la cât e de frumos. Aşa se făceau selfie-urile pe vremea aia. În 1993, am emigrat pentru prima dată, la Constanţa.

acum 2 ani · comentarii (27)
Postari Recente