TIFF a intrat oficial în lumea bună a festivalurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Giurgiu a confirmat informaţia publicată de Adevărul în exclusivitate, încă de săptămâna trecută, referitor la faptul că TIFF-ul va intra de anul acesta în categoria festivalurilor acreditate internaţional.

Comunitatea internaţională a producătorilor de film, reprezentată de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), a decis, în unanimitate de voturi, să recunoască TIFF ca un festival competitiv specializat în filme aparţinând regizorilor debutanţi sau aflaţi la al doilea film de lung metraj din carieră. Decizia FIAPF a fost luată zilele trecute, cu ocazia Adunării Generale desfăşurate în cadrul Festivalului de la Berlin, se arată într-un comunicat de presă al TIFF.

„Acreditarea FIAPF funcţionează drept o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume”, a explicat Benoit Ginisty, directorul general al FIAPF, citat în comunicatul de presă al TIFF.

Atu pentru Capitala Culturală 2020

„Este ca un fel de validare la stadioane. E un semnal care indică producătorilor şi regizorilor care sunt festivalurile la care merită să îşi trimită filmele, pentru că beneficiază de un anumit grad de protecţie, confort, calitate“, a comentat pentru „Adevărul de Seară” Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.
„Cred că acesta e un moment important şi pentru Cluj, un oraş care intră, astfel, pe lista locurilor de referinţă pentru industria mondială de film şi, după părerea mea, primeşte un argument solid în plus în sprijinul candidaturii la statutul de Capitala Europeană a Culturii în 2020”, a mai precizat Tudor Giurgiu.

Odată cu acreditarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, FIAPF întăreşte cooperarea cu ţările din Estul si Centrul Europei. Din 2006, FIAPF a acreditat ca festivaluri de film competitive specializate Festivalul „Black Nights” - Tallinn (Estonia), Festivalul „Era New Horizons” - Wroclaw (Polonia) şi Festivalul Internaţional de Film de la Sofia (Bulgaria). „TIFF a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din 40 de alte festivaluri competiţionale din toată lumea, recunoscute de FIAPF”, se mai arată în comunicatul TIFF.

Conform site-ului oficial FIAPF, doar festivalul de la Sofia are aceeaşi specializare cu a celui de la Cluj, respectiv este dedicat regizorilor debutanţi sau aflaţi la al doilea film de lung metraj din carieră.

Potrivit lui Tudor Giurgiu, directorul FIAPF a venit anul trecut la Cluj, la TIFF, pentru a evalua şansele festivalului pentru acordarea acestei recunoaşteri. „Trebuie să fim mai atenţi cu privire la problema pirateriei. În timpul proiecţiilor vom avea spoturi, în care vom atrage atenţia că filmarea, cu orice fel de obiectiv, este interzisă”, a subliniat preşedintele TIFF.

Mult mai vizibil

Criticul de film Andrei Creţulescu susţine că TIFF va fi mult mai vizibil în străinătate, odată cu obţinerea acestei acreditări. „E o recunoaştere absolut meritată. Se va schimba puţin atitudinea străinilor faţă de festival. Oamenii care vor fi invitaţi nu vor mai sta pe gânduri, producătorii de filme care strâmbau din nas  se vor gândi acum de două ori”, a explicat acesta.
De pe urma vizibilităţii festivalului vor profita hotelierii şi comercianţii clujeni, susţine economistul Iosif Pop. Acesta a estimat o creştere economică a oraşului peste circa şapte ani, pe seama certificării obţinute de TIFF. „Hotelurile pline, publicitate mai multă, reclame, spectatori mai mulţi, turism în perspectivă, acestea ar fi câteva dintre efectele care le-ar putea avea această dezvoltate a festivalului”, este de părere Iosif Pop.

Ce înseamnă „festival competitiv specializat”

Festivalurile de film sunt clasificate de către FIAPF în categoriile „competitive”, „competitive specializate”, „necompetitive”, şi „documentare/ scurt metraje”. Printre festivalurile competitive, cunoscute şi sub numele de festivaluri de clasa A, se numără cele mai importante din lume, respectiv cele de la Berlin, Cannes, Karlovy Vary, Locarno, Veneţia etc.

În categoria „competitive specializate”, din care face parte şi TIFF, se numără festivaluri cum sunt cele din Istanbul, Stockholm, Sidney sau Tallin, care sunt axate pe nişe, de exemplu pentru regizori debutanţi, pentru anumite zone geografice, pentru domeniul SF sau fantasy, pentru noi trenduri în cinematografie etc.
În total, la categoriile „competitive” şi „competitive specializate” sunt acreditate 40 de festivaluri, TIFF fiind cele de-al 41-lea.

„Prin acreditarea TIFF, FIAPF recunoaşte munca şi eforturile deosebite făcute de către Festivalul Internaţional de Film Transilvania în stabilirea celui mai important punct de întâlnire pentru toţi cei interesaţi de filmele româneşti” a precizat directorul general al FIAPF, Benoit Ginisty, citat în comunicatul de presă al TIFF.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite