Primul oraş din România care vrea transport public exclusiv electric. După autobuze, tramvaie şi troleibuze urmează taximetrele electrice

Primul oraş din România care vrea transport public exclusiv electric. După autobuze, tramvaie şi troleibuze urmează taximetrele electrice

FOTO: Adevărul

Oraşe precum Paris, Londra, Berlin sau Copenhaga intenţionează ca în cel mult 10 ani să se bazeze pe un transport în comun efectuat exclusiv cu vehicule electrice, fie că este vorba despre autobuze, tramvaie sau troleibuze.

Ştiri pe aceeaşi temă

În plus, firmele de taximetrie din aceste oraşe vor fi obligate să renunţe la vechile automobile diesel şi să utilizeze doar maşini electrice.
 
Un proiect similar se pregăteşte la Cluj, unde primarul Emil Boc a declarat război maşinilor diesel. Deşi nu a fixat un interval de timp, Boc a anunţat la un post de radio că pe viitor întreg transportul public din oraş va fi unul electric.
 
„Acum apare o altă provocare. Alte oraşe din Europa şi-au propus ca în 2024 să aibă întreaga flotă de taximetre ecologică, să aibă flota verde. Deocamdată nu am discutat cu firmele de transport de taxi, dar după ce rezolvăm problema cu transportul public vom avea o discuţie şi cu firmele de taxi ca să ştie care este direcţia, că ne îndreptăm spre transport vede”, a spus Boc la postul de radio Realitatea FM Cluj.
 
Primarul Clujului nu a precizat cum va reuşi să convingă firmele de taximetrie să investească în maşini electrice şi nici cum le-ar putea obliga să renunţe la cele diesel.
 
În acelaşi timp, afirmaţiile lui Boc sunt contrazise de faptul că municipalitatea şi Compania de Transport Public Cluj au achiziţionat de curând încă 15 autobuze diesel de la Mercedes şi se pregătesc să cumpere încă 60.  
citeste totul despre: