Povestea statuilor de bronz din Bruges tăiate, topite şi vândute la fier vechi de o grupare de hoţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii autoarei monumentului, Livia Canestraro - Frederik şi Livia - cer o despăgubire de un milion de euro. FOTO nieuwsblad.be
Copiii autoarei monumentului, Livia Canestraro - Frederik şi Livia - cer o despăgubire de un milion de euro. FOTO nieuwsblad.be

O grupare de hoţi români din Belgia a furat un monument din centrul oraşului belgian Bruges, după care l-au topit şi l-au vândut la fier vechi.

Numeroşii localnici din Bruges aflaţi cu treburi în centrul oraşului, în piaţa Zand, în dimineaţa zilei de 1 iunie 2018, au suferit un adevărat şoc. Peste noapte, din zonă dispăruse fără urmă un întreg grup staturar, un monument ce cântărea nu mai puţin de 5 tone. Nici cei care locuiau chiar în zonă, şi nici poliţiştii nu au reuşit să înţeleagă cum, în decursul a doar câteva ore, la adăpostul întunericului, cineva furase un întreg grup statuar. Potrivit presei din Belgia, monumentul urma să fie mutat în zilele următoare în parcul King Albert I, abia renovat. 

Firul anchetei a dus ulterior la o grupare de hoţi români din Belgia. Investigaţia i-a purtat pe poliţiştii belgieni până în vecini, în Olanda, unde statuile ar fi fost transportate şi vândute la fier vechi, după ce au fost topite. Poliţiştii au descoperit că românii nu s-au limitat la această lovitură. Timp de doi ani, ei ar fi dat o serie de lovituri în Bruges şi în împrejurimile oraşului, iar patru furturi au fost comise chiar în zona pieţei Zand.

Despăgubiri de un milion de euro

De Krant van West – Vlaanderen notează că ancheta a durat aproape un an, iar la final s-a soldat cu arestarea românilor. 13 dintre cei 28 de membri ai bandei au fost arestaţi pe 1 martie 2019, inclusiv liderul grupării din Bruxelles şi şeful celor din Anvers. De altfel, deşi erau răspândiţi în mai multe oraşe din Belgia şi Olanda, membrii grupării acţionau coordonat atunci când aveau de dat o lovitură importantă. 

Între timp, ei au ajuns în faţa instanţei din Bruges, unde vor da explicaţii pentru acţiunile lor. Între tim, potrivit De Krant van West – Vlaanderen, autoarea sculpturii, artista Livia Canestraro şi cei doi copii ai ei reclamă în instanţă  o despăgubire - provizorie - de un milion de euro pentru acest furt. „Hoţii au distrus o parte din moştenirea oraşului Bruges”, a spus, în faţa judecătorilor, fiica artistei, Livia Depuydt. De asemenea, Primăria Bruges, proprietara statuilor solicită daune de 125.000 de euro şi intenţionează să ridice alte statui în acel plasament.

Liderul bandei, care este responsabil pentru fapte, riscă acum şase ani de închisoare, iar ceilalţi membri ai bandei ar putea primi între patru şi opt ani. O decizie în acest dosar ar urma să fie luată pe 24 iunie, când ar trebui să se finalizeze întregul proces.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite