O româncă e avocat de succes în SUA şi ar putea deveni primul judecător de origine română din Statul Illinois

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Sălăjanu e o avocată din SUA pe care viaţa a convins-o că orice e posibil prin educaţie şi muncă. Avea 9 ani când a plecat din România, cu familia, în vremea comuniştilor. Spune că mereu a ştiut că va fi avocat şi că a ales această profesie pentru că vrea să ajute oameni. Cu acelaşi gând şi-a depus candidatura să fie judecător în Illinois. Dacă va câştiga, va deveni primul judecător de origine română din cel de-al 21-lea stat american.

„Prin educaţie poţi să-ţi controlezi destinul“, spune la telefon Ioana Sălajanu, o avocată din statul american Illinois, în timp ce îşi croieşte drum spre sala de tribunal. Blondă, ochi albaştri şi o voinţă de fier. Era prin anii 80 când, împreună cu familia au părăsit Oradea cu destinaţia America în speranţa de mai bine. Au locuit o vreme în Detroit, statul Michigan, iar abia mai târziu s-au mutat în Illinois unde Ioana locuieşte acum împreună cu soţul şi cei trei băieţi ai lor. De mai bine de 16 ani e avocată pe speţe comerciale.

Într-o zi de 13, februarie, şi-a anunţat oficial candidatura pentru un post de judecător în districtul Cook, post pentru care crede că are experienţa şi aptitudinile necesare.

„Toată viaţa am ştiut că vreau să fiu avocat. Sunt mulţi oameni care nu înţeleg sistemul juridic şi poziţia de avocat te poate ajuta să-i îndrumi“, spune ea.

Mai crede că pentru a fi un avocat bun trebuie să ai o perspectivă largă ca să înţelegi şi alte puncte de vedere, dar şi să ai aptitudini să negociezi. S-a făcut avocat fiindcă a vrut să ajute oameni: „Sistemul juridic e un mediu unde chiar poţi face o schimbare. Într-o anume situaţie, sistemul juridic e un instrument prin care se pot schimba lucrurile, poţi să aduci două părţi, cu idei opuse, la un numitor comun“.

„Nu ai voie să dai la Drept până nu faci o altă facultate înainte“

În America a ajuns prin '83 sau '85. Nu mai reţine exact. Era mică. Mărturiseşte că totul era diferit în State şi a durat ceva până să se acomodeze. Nu poate spune că a fost greu deoarece s-a obişnuit să vadă mereu partea plină a paharului şi să considere că fiecare etapă din viaţă nu e altceva decât un pas înainte. Îşi aminteşte că în Detroit a avut un profesor care a ajutat-o enorm.

„Mi-a dat încredere în mine şi m-a făcut să cred că pot să fac orice în viaţă. L-am găsit, mai târziu, pe Facebook şi i-am mulţumit. Poate aşa era cu toţi, dar m-a făcut să mă simt că sunt cineva“, povesteşte Ioana.

Îi dădea multe cărţi să citească. La fel face şi cu cei trei băieţi ai ei: Sebastian, cel mai mare (8 ani), Andrei, cel mijlociu (6 ani) şi Alexandru, cel mai mic, de doar 2 ani şi jumătate. Toţi au nume de origine românească deoarece, spune Ioana, încearcă să ţină legătura cu casa şi în felul ăsta.

Crede că jobul de mamă (foto mai jos, credt foto: Facebook) e cel mai important job pe care un om poate să-l aibă deoarece creează, îndrumă şi dezvolţă o fiinţă să devină om. Era un pic mai mare decât Sebastian când a făcut primii paşi în State, iar viaţa şi situaţiile prin care a trecut au învăţat-o că trebuie să menţină o anumită disciplină.

image
„Sunt de principiul că orice e posibil doar dacă vrei. Mai cred că nu poţi să aştepţi să ţi se deschidă uşa, ci tu trebuie să o deschizi“, adaugă Ioana.

Tatăl ei a făcut Dreptul în California, iar mai târziu i-a călcat pe urme, dar în Chicago. „Situaţia economică era modestă până tata a făcut şcoala de avocaţi şi a obţinut un loc de muncă“, spune românca. Însă până să facă Dreptul, datorită unei burse primite, a studiat Ştiinţe Politice la Universitatea din Michigan. „Nu ai voie să dai la Drept sau la Medicină până nu faci o altă facultate înainte“, adaugă ea.

Cum e să fii o femeie-avocat într-una dintre cele mai civilizate ţări

În opinia ei, un avocat pe comercial lucrează foarte mult, trebuie să înţeleagă nu doar sistemul, ci şi afacerea clientului şi să găsească soluţia cea mai eficientă.

„Ce vedeţi în filme, nu e aşa. Durează timp, nu e ca la TV, totul se întâmplă într-o zi. Trebuie să ai o relaţie bună cu avocatul opus pentru că nu vrei să te lupţi doar ca să te lupţi, ci să găseşti soluţii. Hai să ne înţelegem ca să rezolvăm cât de repede şi să nu risipim banii clienţilor!“, afirmă Ioana Sălăjanu.

Un lucru care a ajutat-o să reuşească a fost modul în care a ales să vadă lucrurile. „Percepţia contează foarte mult când abordezi un lucru. Nu-mi dau seama dacă a trebuit să muncesc mai mult pentru că sunt străină sau am muncit eu mai mult din felul meu de a fi, dar niciodată nu m-am pus într-o categorie limitată“, afirmă avocata.

Vocea comunităţii româneşti

În Illinois nu mai e niciun judecător român. Ioana va afla în martie 2018 dacă ea va fi primul. „Cred că toate experienţele vieţii mele mi-au dat anumite aspecte de caracter ca să pot să fiu judecător bun. Ca să fii un judecător bun trebuie să fii corect, să înţelegi. Şi cred că am fost un pic din fiecare om în societate. Sunt destul de deschisă să pot înţelege anumite aspecte, perspective, prin ce au trecut alţii“, astfel explică ea de ce consideră că e potrivită pentru postul de judecător.

După ea, un judecător trebuie să aibă anumite caracteristici - corectitudine, obiectivitate, o anumită experienţă în viaţă, fermitate, capacitatea de a înţelege şi aborda o situaţie din mai multe perspective.

image
„Cred că sunt un om care a cunoscut mai multe situaţii din societate şi vrea să demonstreze că orice se poate. Ar fi bine şi pentru comunitate (n. r. se referă la comunitatea română din zona Chicago), să le ofer o voce şi că orice se poate să ai un pic de voinţă. Şi multă muncă“, adaugă Ioana (foto în dreapta, credit foto: Facebook).

Are un an la dispoziţie ca să o cunoască oamenii din subdistrictul 9 al districtului Cook – locul unde candidează ea. Campania pe care a început-o seamănă cu cea electorală în sesnul că Ioana va avea întâlniri cu oameni din toate categoriile sociale şi asociaţii.

Copiii lumii

Ioana are şi o fundaţie numită Children International cu ajutorul căreia organizează de cinci ani Ziua Copilului într-un spaţiu verde, frumos, în jurul oraşului Chicago. Scopul e de a promova drepturile copilului, dar şi de a-i familiariza pe aceştia cu ele. La eveniment, care e gratis, participă şi copii din România. Anul acesta are de gând să aducă împreună şcoli din Cluj, Oradea şi Alba cu şcoli din State. Se organizează activităţi educative. Copiii primesc mâncare şi tricouri pe gratis.

Tema de anul ăsta este educaţia „pentru e singurul lucru pe care nimeni nu ţi-l poate lua, poţi să devii ce vrei, numai să te ţii şi să vrei“, spune românca.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO Povestea primilor emigranţi români în America. Un film turnat la New York de „urmaşii“ lui Martin Scorsese

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite