Naţionala de torbal se antrenează la Cluj pentru europenele din Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Liceul cu Deficienţe de Vedere din Cluj sunt cei mai buni din Europa la sportul de echipă denumit torbal.

Cei opt elevi din lotul de bază al echipei de torbal se antrenează de câteva ori pe săptămână. Apropierea de sezonul competiţional îi obligă să accelereze ritmul pregătirilor.

Atât antrenorul, Tiberiu Furda, profesorul de sport, cât şi Silviu Vanda, directorul adjunct al Liceului de Nevăzători au fost prezenţi astăzi la şcoală. Aceştia ne-au declarat că echipa este obligată să aibă o prestaţie bună la Berna, după impresia deosebită pe care au făcut-o în ultimii cinci ani.

Începând din anul 2005, echipa liceului, singura care practică acest sport la nivel competitiv în ţară, a obţinut de trei ori trofeul continental suprem, înfăţişând un urs, în posesia căruia au intrat în mod definitiv. Echipa clujeană a câştigat campionate similare organizate pentru persoane cu deficienţe de vedere şi din alte ţări, precum Germania, Belgia, Franţa. „Am avut noroc şi cu sponsorii care ne-au asigurat costurile de deplasare, de la Consiliul Local, Direcţia Judeţeană de Sport şi în special de la Lions Club Genesis“, ne-a spus Silviu Vanda, director adjunct al liceului.

Între handbal şi popice

Torbalul este un sport de echipă care se joacă în sală cu parchet, pe un teren cu dimensiunile de 16 metri lungime şi 7 metri lăţime. Porţile cu plasă au dimensiunea de 1,2 metri înălţime, pe toată lăţimea sălii. Cel două echipe adverse sunt formate din câte trei jucători, care-şi împart câte o treime din poarta proprie, desfăşurată pe toată lăţimea terenului. Ei aruncă cu o minge spre poarta adversă, care trebuie să aibe o traiectorie identică cu aceea de la popice, de-a lungul parchetului. Echipa adversă va riposta imediat, cu o altă lovitură.  Jocul are două reprize, de câte 5 minute fiecare. Torbalul are un istoric destul de îndepărtat. Se spune că a luaat amploare după ce veteranii de război au revenit acasă cu mai multe infirmităţi, inclusiv cele de vedere.

Joacă până la epuizare

În timpul campionatelor internaţionale, băieţii sunt obligaţi să susţină până la 15 partide zilnic. „Fiecare dintre participanţi joacă cu fiecare. Este un consum uriaş de energie“, spune Tiberiu Furda, antrenorul şi profesorul de educaţie fizică al şcolii. La competiţii sunt obligaţi să fie cu achii acoperiţi chiar şi jucătorii care au vederea parţială. Ei sunt obligaţi să poarte ochelari speciali, complet opaci.
Ora de educaţie fizică în şcoală seamănă cu cele de la liceele normale, cu mici adaptări. Ceea ce particularizează şcoala de nevăzători de la Cluj este faptul că una din cele mai întâlnite aplicaţii este acest sport, torbalul. Este o competiţie internă acerbă calificarea în lotul de bază, care se deplasează la concurs. În ciuda apariţiei mai multor competitori, supremaţia favoriţilor Ionuţ Pleş, Mihai Căbuz nu a putut fi detronată de la prima ediţie câştigătoare din 2005.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite