Inginerul român care şi-ar putea petrece tot restul vieţii în spatele gratiilor, în SUA. Ce acuzaţii grave i se aduc

Inginerul român care şi-ar putea petrece tot restul vieţii în spatele gratiilor, în SUA. Ce acuzaţii grave i se aduc

FOTO: shipspotting.com

Un inginer român este anchetat şi riscă să fie condamnat la peste 60 de ani de închisoare în California, Statele Unite ale Americii. Alături de el, sunt cercetaţi alţi doi români, dar şi compania din Grecia pentru care cei doi au lucrat.

Ioan Luca are 54 de ani şi a fost, până la începutul acestui an, inginer-şef pe nava CMA CGM Amazon, un cargobot sub pavilion liberian având ca armator firma Capital Ship Management Corporation din Pireu, Grecia, scrie portalul american justice.gov. Luca a înlocuit un alt român în această funcţie, pe inginerul Ionel Surla (60 de ani), despre care autorităţile americane cred că s-ar afla în România.
 
Cei doi români, dar şi armatorul elen, sunt acuzaţi de anchetatorii din SUA că ar fi deversat ilegal reziduuri petroliere în apele internaţionale fără să le înregistreze în jurnalul de bord. În plus, sunt suspectaţi că ar fi încercat să-i înşele pe procurorii care anchetează acest caz şi că ar fi falsificat o serie de documente pe care le-ar fi prezentat ulterior autorităţilor. O altă acuzaţie care li se aduce este că şi-ar fi obligat subalternii să ofere date false anchetatorilor. În acest caz este implicat şi un al treilea inginer român, Marian Gavriluţă-Strat (37 de ani), inginer secund pe Amazon.
 
În conformitate cu tratatele internaţionale şi cu legislaţia SUA, toate navele mari, aşa cum este nava pe care au lucrat cei doi, sunt obligate să deţină şi să utilizeze tehnologia de control a poluării. Pentru asta, vapoarele trebuie să aibă inclusiv un separator de apă uleioasă, pentru a elimina petrolul din apa care este descărcată din vas în ocean.
 
Pedepsele care ar urma să se pronunţe sunt extrem de severe. Potrivit justice.gov, Luca riscă să fie condamnat la nu mai puţin de 61 de ani de închisoare, iar Surla şi-ar putea petrece următorii 11 ani după gratii. Luca a fost arestat luna trecută, dar între timp a fost eliberat pe cauţiune, însă nu are voie să părăsească SUA şi a fost obligat să predea paşaportul şi toate documentele de călătorie autorităţilor americane. În acelaşi caz, Gavriluţă- Strat riscă să fie condamnat la şase ani de închisoare. Acest caz a fost investigat de Serviciul de Investigaţii al Pazei de coastă din Statele Unite

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: