Incinerarea care aduce bursa. Cremaţioniştii ardeleni oferă o bursă unui student la 130 de ani de la naşterea preotului care a susţinut incinerarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuptor de incinerare FOTO: arhiva Adevărul
Cuptor de incinerare FOTO: arhiva Adevărul

Asociaţia Cremaţionistă Amurg anunţă că va acorda o bursă în valoare de 500 de lei unui student din Republica Moldova care învaţă la o universitate din România. Bursa se acordă pentru a marca aniversarea a 130 de ani de la naşterea arhimandritului Calinic I. Popp Şerboianu, primul preot ortodox susţinăptor al incinerării. Studenţii care optează pentru bursă nu trebuie să creadă în practica incinerării ori să devină membrii ai asociaţiei.

„Azi, 16 octombrie, se împlinesc 130 de ani de la naşterea arhimandritului Calinic I. Popp Şerboianu (1883-1941), moment care, cu certitudine, va trece neobservat, pentru opinia publică din ţara noastră. Pentru noi, cei de la Asociaţia Cremaţionistă Amurg, este o datorie de onoare, până la urmă, a-l readuce în atenţie, în condiţiile în care Popp-Şerboianu a fost primul şi, din păcate ultimul, preot ortodox din România care a susţinut, în mod public ideea cremaţiunii umane“, afirmă universitarul ardelean Marius Rotar, liderul Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România.

Bursa este în valoare de 500 de lei, iar studenţii din Republica Moldova care învaţă în România nu trebuie să fie adepţii incinerării, nu trebuie să devină membri acestei asociaţii, ci doar să aibă note bune şi acţiuni de voluntariat. Cei interesaţi trebuie să aibă o recomandare de la doi profesori de la universitatea unde studiază.

Scrisorile de recomandare, însoţite de un CV se vor trimite pe adresa Asociaţia Cremaţionistă Amurg, strada Latureni nr. 43 – Buituri – Hunedoara,  jud Hunedoara, România sau pe adresa de mail mrotar2000@yahoo.com  până la data de 15 ianuarie 2014.

Rezultatele vor fi făcute publice în data de 17 februarie 2014 (data decesului arhimandritului), pe site-ul Asociaţiei Amurg.

Decizia Consiliului Director ai Asociaţiei Amurg se va face şi apelând la o personalitate publice, neimplicată în mişcarea cremaţionistă din România.

Cine a fost Şerboianu Popp Calinic

Şerboianu Popp Calinic I., arhimandrit, este singurul preot român ortodox s-a pronunţat public în favoarea cremaţiunii.
A fondat prima asociaţie „seriosă”  a romilor din ţara noastră (1930).

Este autorul a trei cărţi şi a peste 40 de articole publicate în diverse ziare din epocă. Cea mai importantă dintre lucrările sale este, Les Tsiganes. Histoire. Ethnographie. Linquistique. Grammaire. Dictionnaire, Payot, Bibliotheque Scientifique, Paris, 1930. Datorită opţiunii sale cremaţioniste şi a simpatiilor sale către catolicism a fost caterisit.

Iniţial, s-a pronunţat împotriva cremaţiunii într-un articol publicat în 1910 în Gazeta Ţăranului. În acel moment era diacon la Capela Română Ortodoxă din Paris şi asista la o incinerare la crematoriul Pere Lachaise.
Se apropie de mişcarea cremaţionistă după 1931, începând să săvârşească servicii religioase la crematoriul Cenuşa pentru creştinii ortodocşi dar şi de alte confesiuni care optau pentru incinerare.

Publică articole în revista cremationiştilor români Flacăra Sacră, dar nu toate acestea au fost axate pe tematica incinerării. Şerboianu a căutat să demonstreze că între religia creştină şi practica arderii cadavrelor nu există nicio o discordanţă.

Reacţia BOR

Poziţia Bisericii Ortodoxe Române rămâne fermă în privinţa incinerării. Părintele ortodox Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, spune că moartea este o taină care are sfinţenia sa şi tratarea ei nepotrivită, inclusiv ca un instrument sau ca o afacere, e o impietate.
Acesta mai spune că acea slujbă de iertare de care cremaţioniştii amintesc nu are echivalentul unei slujbe de înmormântare.

Mai puteţi citi:

Autorul primei cărţi despre incinerare din România: „Nicio personalitate incinerată nu şi-a pierdut din respectul neamului românesc!“

Autorul primei cărţi despre incinerare cere public ca Biserica Ortodoxă să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat

S-a deschis prima casă funerară de incinerare din România. Oferă un produs nou: contractul funerar din timpul vieţii, plătibil în rate, cu consiliere pentru familie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite