Expoziţie inedită: drumul Hertei Müller de la copilăria într-un sat bănăţean până la Nobelul pentru literatură

Expoziţie inedită: drumul Hertei Müller de la copilăria într-un sat bănăţean până la Nobelul pentru literatură

Herta Muller este singura româncă laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură. FOTO: Adevărul

„Herta Müller – Cercul drăcesc al cuvintelor“ este numele expoziţiei care parcurge, cu ajutorul unor documente şi fotografii inedite, devenirea autoarei, începând de la copilăria ei într-un sat bănăţean şi până la primirea Premiului Nobel. Expoziţie poate fi văzută între 13 martie şi 04 aprilie la Galeria Casa Matei.

 

Vernisajul expoziţiei are loc în 13 martie, de la ora 20.00, la Casa Matei. Vor fi prezenţi apropiaţi ai scriitoarei, precum Ernest Wichner, un bun cunoscător al operei şi vieţii ei, şi Corina Bernic, traducătoare a textelor Hertei Müller. Va fi dezbătută şi traducerea controversată a operei ei. Proiecţia textului ecranizat „Das schwäbische Bad“, cu care practic a început totul, va marca finalul evenimentului.
 
Documente şi fotografii din patrimoniul familiei
 
„Vor fi expuse documente şi fotografii din patrimoniul familiei Hertei Müller. În interviurile televizate, ea povesteşte despre viaţa ei în România şi Germania, despre plecarea ei, despre scris - şi despre ceea ce o inspiră şi motivează. Expoziţia îi prezintă şi pe membrii „Grupului de Acţiune Banat“ care i-au influenţat debutul literar şi relaţiile cu Securitatea, precum şi extrase din actele de la Securitate care raportează despre un sistem politic riguros şi inuman. Din expoziţie fac parte şi colajele Hertei Müller, o parte total necunoscută a operei ei“, se arată în comunicatul transmis de Centrul Cultural German, instituţia care organizează evenimentul. Expoziţia a fost realizată de Literaturhaus Berlin în parteneriat cu Institutul Goethe. Curatorii sunt Lutz Dittrich şi Ernest Wichner, care se numără printre cei mai buni cunoscători ai Hertei Müller. Expoziţia este organizată în parteneriat cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca.
 
Fragmente din discursul rostit la primirea Nobelului

În discursul ei emoţionant, rostit cu ocazia ceremoniei de înmânare a Premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller vorbeşte despre o batistă, leitmotivul vieţii ei. Ea descrie într-un limbaj simplu, dar deosebit de expresiv drumul ei dintr-un sat bănăţean până la distincţia cu cel mai important premiu pentru literatură. Fragmente din acest discurs, traduse în limba română, vor fi prezentate la vernisajul expoziţiei „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările