Dezbateri aprinse la proiecţia filmului "Trei zile până la Crăciun". Scenaristul Grigore Cartianu: „Am vrut să expunem ucigaşii publicului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu (stânga) şi cei doi actori principali din film au răspuns întrebărilor clujenilor. FOTO: Remus Florescu
Grigore Cartianu (stânga) şi cei doi actori principali din film au răspuns întrebărilor clujenilor. FOTO: Remus Florescu

Mai mult de o oră au durat discuţiile dintre clujenii prezenţi, sâmbătă seara, la cinematograful Victoria, la proiecţia de gală a filmului regizat de Radu Gabrea, şi o parte din echipa care a realizat pelicula, scenaristul Grigore Cartianu şi actorii principali Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru.

Circa 100 de persoane, printre care şi fostul premier Emil Boc, însoţit de nevastă, au fost prezente, sâmbătă seara, la cinematograful Victoria din Cluj, pentru proiecţia de gală a docudramei „Trei zile până la Crăciun”, regizată de Radu Gabrea, după un scenariu al jurnalistului Grigore Cartianu. Pelicula este  o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri şi imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989. Rolurile titulare sunt interpretate de Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş (totodată producătoarea filmului).


„Crimele, cauzate de cei care erau la televizor“

La finalul spectacolului, scenaristul şi cei doi actori principali au participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri care a durat mai bine de o oră.  „Filmul are şi acest rost de a arăta uriaşa dimensiune a minciuni care ne-a fost servită drept adevăr despre ceea ce s-a întâmplat la Revoluţie. Au existat 957 de morţi şi 5.000 de răniţi în evenimentele din decembrie 1989, însă vedem în acest film că nu Ceauşeştii şi structurile comandate de ei au provocat victimele de atunci, 80% din crimele de atunci au fost cauzate de alţii, care atunci erau eroi, patrioţi, salvatori, erau la televizor şi vorbeau. Aceştia s-au instalat la putere pe o uriaşă minciună şi pe un munte de cadavre“, a susţinut Cartianu. 

„Ceea ce suntem azi pleacă din acel moment de uriaşă schimbare“

„Radu Gabrea face un film cu totul neaşteptat în raport cu tot ceea ce ştiam despre sfârşitul Ceauşeştilor. Nu trebuie să uităm că ceea ce suntem azi pleacă din acel moment de uriaşă schimbare. E foarte important să ne dăm seama unde a existat adevăr şi unde a existat manipulare“, a susţinut actorul care-l întrerpretează pe Nicolae Ceauşescu, Constantin Cojocaru. 

„Acel punct de pornire bazat de minciună şi crimă a influenţat totul“ 

Cartianu a completat arătând că: „evenimentele de atunci au afectat profund mersul României. Oamenii aceia au avut putere absolută asupra ţării, ei au făcut primele alegeri, ei au făcut Constituţia, eu au făcut prima matrice socială, au pus România pe şine, au adus-o în direcţia în care este acum. Acel punct de pornire, bazat pe minciună şi pe crimă a influenţat totul“. Actriţa Victoria Cociaş, care interpretează rolul Elenei Ceauşescu, a susţinut că acest film a făcut-o să reconsidere realităţile perceptute în 1989 prin intermediul televiziunii naţionale. „Eu cred că merititul filmului este de a arăta cât de false erau realităţile prezentate atunci de televiziunea naţională şi că de fapt realităţile din micile scene prezente în film sunt mult mai reale decât ceea ce apărea atunci la TVR. Dialogurile au fost reconstituite după cel puţin trei surse, după mărturiile oamenilor“, a explicat actriţa.  

„Nu putem să-i ducem pe ucigaşi la puşcărie“

Întrebat dacă filmul reprezintă o resemnare faţă de faptul că instituţiile statului au renunţat să rezolve dosarul Revoluţiei şi să-i găsească pe adevăraţii vinovaţi, Cartianu a susţinut: „ Filmul este o încercare de a compensa neputinţa autorităţilor. Dacă nu putem să-i ducem pe ucigaşi la puşcărie, nefiind treaba noastă asta, am zis ca măcar să-i expunem public, să-i condamnde publicul. Nu au sentinţă judecătorească, dar au sentinţă pubică. După sute de episoade publicate în ziar, după cărţile pe care le-am scris şi după acest film milioane de români au început să înţeleagă ce ce s-a întâmplat atunci”, a concluzionat Cartianu. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite