Descoperirea excepţională din cripta unei biserici din România, premiată. Datează de acum 400 de ani şi a fost restaurată în laboratorul unui muzeu din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
descoperire muzeul national de istorie al transilvaniei cluj

În cripta unei biserici ridicată în Evul Mediu au fost descoperite mai multe haine care aparţineau copilului unei familii de nobili din secolul XVII. Istoricii au reuşit acum să restaureze piesele vestimentare, deşi erau puternic afectate de timp şi de condiţiile în care au fost păstrate.

Descoperirea a fost făcută în urmă cu doi ani, în cripta Bisericii Reformate din Huedin, la 50 de kilometri de Cluj şi a ajuns în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, unde experţii au reuşit să restaureze o parte din haine. 

„Poate vă mai amintiţi că, în urmă cu exact doi ani, vă arătam pe pagina asta nişte poze cu descoperirile din cripta de la Biserica Reformată din Huedin, unde coordonator de lucrări arheologice a fost dr. Csók Zsolt.

Erau nişte haine de copil nobil din secolul 17, botoşei de mătase, bonetă, perniţă, dar şi un dolman din brocart. Poate vă întrebaţi, după ce se întâmplă o astfel de descoperire, ce se întâmplă cu piesele astea. Ei bine, ele ajung în laboratoarele de restaurare ale MNIT, unde specialiştii noştri îşi pun măiestria la bătaie pentru ca noi să vă putem arăta istoria în forma ei senzaţională”, au explicat reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Premiaţi la Salonul Naţional de Restaurare 

Timpul trecut şi condiţiile grele au afectat ţesătura, astfel că pentru restaurarea domanului a fost nevoie de doi ani. Munca restauratorilor a fost premiată la Salonul Naţional de Restaurare 2021.

dolman cluj foto muzeul national de istorie a transilvaniei

Aşa arăta piesa vestimentară când a fost descoperită. FOTO Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

„Aşa că, după doi ani, dolmanul de copil găsit atunci în criptă arată după cum vedeţi în fotografia 2. Şi, pentru asta, colega noastră, Mihaela Chetrari, tocmai a luat Premiul de Excelenţă la Salonul Naţional de Restaurare Craiova 2021, ediţia a XVI-a. Suntem mândri de descoperire, de rezultate şi de ce putem să vă arătăm.

dolman cluj foto muzeul national de istorie a transilvaniei

Aşa arată acum piesa vestimentară, după resturare. FOTO Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Să vă spunem mai multe despre piesă: dolmanul este o piesă vestimentară tridimensională, realizat dintr-o ţesătură brocart din mătase de culoare verde cu motive vegetale dispuse în registre verticale late de 4,5 cm. Părţile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cusături manuale realizate din fire din mătase cu punct înaintea acului.

Piesa se afla într-o stare relativ bună pentru o textilă arheologică. Fiind scos din criptă, dolmănaşul era acoperit cu o cantitate semnificativă de pământ şi vegetaţie provenită din ritualul de înmormântare cât şi de mucegai şi resturi humice. Condiţiile de mediu şi procesele chimice apărute în timpul descompunerii materiilor organice existente în interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de înhumare şi mutarea în spaţiul de carantinare au determinat modificări ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor în brun, îmbătrânirea şi pierderea parţială a materialului de bază şi a firelor de asamblare, deshidratarea şi fragilizarea fibrei”, au mai transmis reprezentanţii muzeului.

Experţii Muzeului Naţional Naţional de Istorie a Transilvaniei ştiu şi cui i-a aparţinut piesa vestimentară. 

„Dolmanul a aparţinut unui băieţel de 5-6 ani din familia Bánffy. Încă cercetăm, dar nu ştim cu exactitate identitatea acestuia. Pe baza cercetărilor genealogice şi arhivistice, putem presupune că este unul dintre fiii baronului Bánffy Farkas. Baronul a trăit între 1700 şi 1761. 

Cercetările pieselor continuă şi, aşa cum v-am promis şi când le-am descoperit, când vom avea povestea întreagă, sigură, v-o vom spune. Istoria e a noastră, a tuturor, nu o ţinem ferecată în sertare şi depozite. Până atunci, staţi pe aproape şi vom face, împreună, istorie”, au adăugat reprezentanţii muzerului. 

Vă mai recomandăm şi: 

Cum arată casa care se vinde la margine de Cluj cu aproape 2,5 milioane de euro VIDEO

Expert al Băncii Mondiale, despre extremele României: „Sunt zone la nivel de Burkina Faso şi zone la nivelul Elveţiei”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite