Cum e restaurată în fiecare an faimoasa Capelă Sixtină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, timp de o lună întreagă, Capela Sixtină, una dintre marile realizări arhitecturale ale lumii, încărcate de simboluri, este restaurată noaptea.

Un reportaj exclusiv al jurnaliştilor de la CNN arată cum este restaurată Capela Sixtină, unul sintre simbolurile arhitectonice, dar şi religioase ale lumii. 

„Pentru o lună întreagă, de la 17.30 până la miezul nopţii, după ce toţi turiştii pleacă, o echipă de la Vatican vine în Capela Sixtină să o cureţe, să verifice eventuale deteriorări şi să vadă care este starea de sănătate a uneia dintre cele mai mari comori ale artei din lume“, precizează ziariştii.

Şeful restauratorilor de la Muzeul Vaticanului, Francesca Persegati, le-a spus celor de la CNN că marea problemă a Capelei Sixtine, monument ce are peste 500 de ani, e umiditatea. Potrivit lui Persegati, umiditatea duce la apariţia unui pelicule de sare pe faimoasele fresce, iar asta afectează culoarea. Ca sarea să fie îndepărtată se foloseşte cu grijă apă distilată şi hârtie subţire japoneză.

Ca totul să fie sub control s-au montat 30 de senzori ascunşi ca să măsoare temperatura, circulaţia aerului şi numărul de turişti. De regulă, se arată în reportajul jurnaliştilor, temperatura în Capela Sixtină trebuie să fie undeva între 22 şi 24 de grade Celsius. „Iar umiditatea între 55 şi 60%“, afirmă Vittoria Cimino, specialist la Muzeul Vaticanului. 

Momentan, specialiştii sunt mulţumiţi de „starea de sănătate“ a Capelei. Unul dintre aceştia verifică starea culorilor, analizând atent fiecare pixel. „Putem vedea culoarea fiecărui pixel şi să o comparăm în timp“, a declarat Fabio Morresi, un alt specialist de la Muzeul Vaticanului, pentru CNN. Peste alte şase luni se fac, din nou, verificări, ca să se sesizeze schimbări înainte ca aceastea să fie vizibile cu ochiul liber.

Reportaj integral al celor de la CNN AICI.

Mai puteţi citi:

VIDEO Tehnica „îmbăierii în pădure“. Cum combat japonezii stresul de peste 35 de ani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite