Conferinţă internaţională despre evoluţia demografică, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi din Austria, Germania, Cehia, Franţa, Olanda, Spania, Norvegia, Republica Moldova şi România se reunesc la Cluj, între 8 şi 10 aprilie, pentru Conferinţa Internaţională cu tema „Populaţia din Europa Centrală în timpul primei tranziţii demografice".

Conferinţa este organizată de Centrul de Studiere a Populaţiei (CSP) al Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB) şi de Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca al Academiei Române.

Astfel, 30 de specialişti vor susţine, în cadrul reuniunii, comunicări despre modul în care au evoluat, în secolele XIX şi XX, principalii indicatori demografici, respectiv natalitatea, planificarea familială şi mortalitatea, care au produs modificări de amploare în ţările din Europa Centrală. Dezbaterile vor evidenţia cum a funcţionat mecanismul revoluţiei demografice şi care ar fi diferenţele, pe zone, din această parte a Europei.

Printre participanţi sunt nume de referinţă în domeniu: Kees Mandemakers, preşedintele Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică, Solvi Sogner, fost preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică, Antoinette Fauve-Chamoux, fost secretar general al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică, Peter Teibenbacher, coordonatorul Grupului de experţi despre Istoria Populaţiei din Europa Centrală etc.

Experţii vor explica şi cum s-a trecut de la familiile numeroase, cu mulţi copii, din secolul al XIX-lea, la familiile cu un copil sau doi de la sfârşitul secolului XX. Lucrările prezentate în conferinţă vor pune în discuţie ce anume a determinat cuplul să treacă de la niveluri înalte ale fertilităţii la niveluri scăzute.

Premieră pentru Cluj

La Cluj-Napoca va avea loc, în premieră, cu prilejul conferinţei, un alt eveniment important pentru demografia istorică românească: prima şedinţă, din acest an, a bordului Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică, organism ce reuneşte sute de specialişti din lume dedicaţi istoriei populaţiei.

Anul trecut, la Congresul Mondial de Istorie, care s-a desfăşurat la Amsterdam (Olanda), România a fost reprezentantă de mai mulţi istorici, inclusiv clujeni, iar prof. dr. Ioan Bolovan a fost ales vicepreşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică, cu un mandat de cinci ani. În urmă cu 40 de ani, regretatul academician clujean Ştefan Pascu a fost preşedintele acestei comisii. Centrul universitar clujean şi România revin, prin cele două evenimente internaţionale menţionate, pe harta demografiei istorice mondiale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite