Cluj: Prima şcoală care gândeşte „eco”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Prima şcoală care gândeşte „eco”
Cluj: Prima şcoală care gândeşte „eco”

Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi” a fost premiată cu „Steagul Verde”. Cei peste cinci sute de copii care urmează cursurile la Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi” din Cluj-Napoca au derulat zeci de acţiuni de ecologizare, timp de doi ani, pentru ca şcoala lor să primească titlul de „şcoală eco”.

„Eco-şcoala” este un program internaţional care se desfăşoară cu ajutorul UNESCO şi a avut ca punct de plecare ideea implicării elevilor în rezolvarea problemelor locale de mediu, fiind sprijinit de Comisia Europeană.

Cu ajutorul studiului în clasă şi al unor acţiuni desfăşurate în cadrul şcolii şi comunităţii, copiii clujeni au făcut ca şcoala lor să fie recunoscută internaţional. „Programul constă în schimbarea conduitei elevilor faţă de mediul înconjurător. Am demarat aproximativ 20 de acţiuni pe an, printre care se numără selectarea materialelor, construirea unor căsuţe pentru păsări, curăţarea spaţiilor verzi sau confecţionarea materialelor didactice din elemente reciclabile”, ne-a spus Diana Cristean, directorul adjunct al instituţiei şi, în acelaşi timp, coordonatorul de proiect.

Instituţia este prima şcoală cu program normal din judeţ care a primit acest titlu. Alături de aceasta, a mai fost premiată şi Şcoala Specială nr. 2. „Suntem în program din 2006 şi am fost evaluaţi timp de trei ani”.

Elevii învaţă „verde”

Potrivit Dianei Cristean, acţiunile demarate de elevi au avut loc atât înainte de program, cât şi după. Educaţia eco este predată elevilor şi în clase, improvizând materii cum ar fi, de exemplu, religia. „La ora de religie, dacă elevii învaţă despre facerea omului, imediat îi învăţăm şi despre protejarea speciilor”, ne-a mai spus directoarea.

Clasele I-IV, respectiv V-VIII, au fiecare câte un reprezentant, iar profesorii au înfiinţat un consiliu în care se propun idei privind mediul şi ecologia. „La consiliu noi propunem idei, spunem mereu câte ceva, care se concretizează mai apoi într-o acţiune”, ne-a spus Iulia Miron, reprezentanta generaţiei mai mari.

Directoarea recunoaşte şi ea că implicarea elevilor este foarte mare. „Mergem foarte mult pe ideile copiilor, chiar dacă profesorii sunt cei care propun cele mai multe acţiuni”, a precizat Cristean.

Iulia Miron a reuşit să transmită virusul eco şi la părinţii săi. „Mama a început de ceva vreme să strângă PET-uri”, ne-a spus aceasta.

Şcoală europeană

Motivul pentru care profesorii au dorit ca şcoala să devină eco este relativ simplu, spune directorul adjunct. „În şcoala noastră se realizau astfel de activităţi oricum, iar după ce am auzit de program ne-am gândit că putem să face toate astea sub o umbrelă”, ne-a povestit aceasta. Pe de altă parte, instituţia de învăţământ s-a acomodat cu proiectele europene încă de anul trecut, când a primit titlul de „Şcoală europeană”.

Distincţie care obligă

Odată desemnată Eco-şcoală, instituţia de învăţământ primeşte „Steagul Verde“, ce reprezintă emblema programului aflat sub coordonarea, la nivel naţional, a Centrului Carpato-Dunărean de Geoecologie (CCDG). La nivel internaţional, programul este coordonat de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), care reuneşte organizaţii neguvernamentale ce acţionează în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite