Cel mai bogat clujean a ameninţat că lasă Dejul fără apă de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul clujean care deţine combinatul Someş Dej vrea plata anticipată a facturii la apă. Apa potabilă a celor 40.000 de dejeni provine de la staţia de tratare din firma lui Ştefan Vuza.

În urmă cu două luni, conducerea combinatului de hârtie Someş Dej, deţinut de milionarul clujean Ştefan Vuza, a avertizat primăria şi prefectura că are probleme cu plata facturii la energia electrică şi că există riscul să fie oprită apa în oraş. Aceasta în condiţiile în care Dejul este singurul oraş din ţară în care staţia de tratare a apei potabile se află în proprietatea unei firme private.

Săptămâna aceasta, Someş Dej a mai trimis o adresă, în care avertiza că oprirea apei este iminentă. Prefectul Florin Stamatian s-a deplasat personal în această săptămâna la Dej pentru a se evita ca 40.000 de locuitori să rămână fără apă de Paşte. În urma negocierilor, Someş Dej a acceptat să amâne cu o lună oprirea apei.

Staţia de tratare nu trebuie nimănui

 „Dejenii să fie liniştiţi. Vom relua discuţiile cu firma Someş peste o lună”, ne-a spus Stamatian. Grigore Crăciun, directorul fabricii din Dej, ne-a declarat că firma  a oferit pentru vânzare staţia de tratare a apei, care aparţine în acest moment combinatului. „Primăria nu are bani pentru a o cumpăra, deoarece are angajat un credit important”, ne-a spus Crăciun. Soluţia temporară este ca beneficiarul, Compania de Apă să achite anticipat factura lunară, pentru a permite firmei să-şi plătească la rândul ei consumul de energie electrică, ne-a spus Crăciun. Este vorba despre 200.000 de lei, cât costă consumul lunar de apă al dejenilor. 

Apa de la Gilău doar în toamnă

Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someş ne-a declarat că în urma avertismenului cu închiderea la data de 1 aprilie a furnizării apei potabile în municipiul Dej, s-au analizat posibilităţile de rezolvare a crizei. „Una dintre soluţii este să ne încredinţeze nouă temporar exploatarea staţiei de tratare. Noi putem prelua instalaţiile cu tot cu oameni, sau cu oamenii noştri, ”, ne-a spus Croitoru. În ceea ce priveşte plata anticipată a facturii la apă, el a spus că nu va fi o problemă. Croitoru a mai relatat că se fac eforturi pentru finalizarea anticipată a proiectului de aducţiune a apei potabile din sursa Tarniţa- Gilău. Proiectul ar trebui să se finalizeze în ianuarie 2011, dar este posibil ca în toamna acestui an serviciul de apă să fie funcţional.

Somej Dej, în criză

Criza globală în domeniul celulozei a atins şi combinatul de la Dej. „Pentru moment suntem limitaţi la cumpărarea unei cantităţi de numai 1500 de tone de celuloză pe lună din care facem hârtie. Problemele ar putea fi rezolvate, dacă repornim secţia de producere a celulozei, care necesită investiţii de 100 milioane de euro”, ne-a mai spus directorul Crăciun.

În Top 500 Forbes

Omul de afaceri Ştefan Vuza este plasat de topul Forbes al miliardarilor români pe locul 33, cu o avere estimată la 180-200 milioane euro. Cel mai bogat industriaş clujean deţine pachetul majoritar de acţiuni, prin Grupul Serviciile Comerciale Române, la firmele Chimcomplex Borzeşti, UZUC Ploieşti, Sinterom Cluj, Someş Dej şi Contactoare Buzău.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite