Cât timp ar trebui să mai suportăm restricţii severe. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restricţiile aduc în unele cazuri aglomeraţie şi de aici pot rezulta noi focare de infectare. FOTO Adevărul
Restricţiile aduc în unele cazuri aglomeraţie şi de aici pot rezulta noi focare de infectare. FOTO Adevărul

Autorităţile au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, noi restricţii severe, însă au omis să menţioneze şi cât timp vor fi valabile. În schimb, cei mai mulţi experţi cred că ele vor dura cel puţin o lună.

România traversează de mai bine de un an o perioadă de criză provocată de pandemie. În faţa valurilor pandemice, autorităţile au răspuns de fiecare dată cu restricţii, însă s-au dovedit incapabile să comunice informaţii esenţiale, cum ar fi durata măsurilor.

În lipsa unor detalii din partea acestora, „Adevărul” a încercat să afle de la specialişti când ar putea fi ridicate restricţiile care i-au împărţit pe români în mai multe tabere şi erodează economia ţării.

Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş crede că mai avem de aşteptat până la mijlocul lunii mai. „În mod evident, în următoarele două săptămâni nu vom vedea nimic pe cifre, iar peste alte două săptămâni ar trebui să ajungem la o plafonare. Apoi, după alte două săptămâni, vom asista la scăderea numărului de cazuri, iar de undeva de la mijlocul lunii mai putem asista la ridicarea treptată a restricţiilor”, crede Cherecheş. 

El atrage atenţia că autorităţile ar trebui să fie mai comunicative şi să explice exact populaţiei şi cât timp mai trebuie să îndure. Asta cu atât mai mult cu cât, spune el, pandemia şi restricţiile i-au afectat deja mult pe oameni.

„Incertitudinea distruge psihicul oamenilor”

Acesta crede că autorităţile greşesc pentru că nu ştiu să ţină legătura cu oamenii şi să explice exact situaţia, oferindu-le oamenilor toate informaţiile. „Dacă ceva distruge psihicul nostru, e tocmai incertitudinea. Trebuie spus cât mai durează restricţiile, să li se spună oamenilor că trebuie să mai strângă din dinţi până în mai, când începe să se încălzească vremea şi numărul cazurilor va scădea oricum de la sine, că transmisibilitatea va scădea”, a mai spus el.

Expert în sănătate publică, Oana Geambaşu coordonează la nivel continental un studiu comandat de Comisia Europeană, alături de specialişti ai Universităţii din München şi ai Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Paris. Ea consideră că primele rezultate ale restricţiilor se vor vedea cel mai mai devreme peste două săptămâni şi spune că relaxarea restricţiilor depinde de cifre.

„Atâta timp cât atât incidenţa este în creştere şi adresabilitatea în terapie intensivă va fi crescută, în mod cert vom avea măsuri în vigoare. În aproximativ 2-3 săptămâni ar trebui să vedem rezultatele restricţiilor de acum, cu o scădere treptată, dar o relaxare pe termen lung, în siguranţă, depinde de mai mulţi factori: respectarea măsurilor în vigoare, sezonalitatea coronavirusurilor - faptul că se reduce transmisibilitatea pe timpul sezonului cald - precum şi continuarea campaniei de vaccinare. Împreună vor duce la relaxări treptate. Dar sunt în strictă dependenţă. De exemplu, Marea Britanie şi Israel au derulat campanii de vaccinare în ritm extrem de alert şi în paralel au menţinut restricţiile în vigoare. Acum au început relaxarea măsurilor, dar doar după ce 55-60% din populaţie a fost vaccinată”; a afirmat Oana Geambaşu.

Nici preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, nu este mai optimistă. „Noi am avut o campanie bună de vaccinare, dar nu am ajuns decât la un milion de persoane vaccinate cu ambele doze, din 20 de milioane. Până ajungem ca 70% din populaţie să fie vaccinată nu putem spera să ajungem la o normalitate. A, că până în vară vom ajunge la o situaţie de relaxare controlată, cred. Dar nu că vom ajunge la o situaţie de normalitate, în adevăratul sens al cuvântului, în această vară”, spune Azoicăi.

În schimb, medicul italian de origine română Angela Câmpean crede că restricţiile ar trebui ridicate peste două săptămâni. „Populaţia a obosit şi nu mai e la fel de compliantă, asta e clar, dar autorităţile nu ţin cont de faptul că pandemia i-a afectat pe oameni şi i-a dus pe mulţi dincolo de limita suportabilului. Aşa avem cazuri de oameni terorizaţi de ştirile apocaliptice care au ajuns să se sinucidă de spaimă, aşa cum a făcut acel tânăr din Arad şi cum au mai făcut şi alţii. Eu cred că restricţiile ar trebui ridicate în două săptămâni, aşa cum se întâmplă de regulă şi atunci când ai o carantină. Să nu uităm că se ştia de aceste valuri, dar nu s-a făcut nimic şi nu s-au suplimentat locurile de ATI”, a explicat ea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Veşti proaste de la un consilier al ministrului Sănătăţii: „Un timp de funcţionare mai restrâns pentru magazine aduce mai multă aglomeraţie”

Semnal de alarmă pentru autorităţi: „Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu e bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera aglomerare”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite