Aurel Negucioiu este primul decan economist din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Negucioiu
Aurel Negucioiu

A fost prima persoană care a condus cea mai veche instituţie de învăţământ economic din România, când aceasta a fost reorganizată ca facultate.

La vârsta de 31 de ani a ajuns să conducă o instituţie nou-înfiinţată. Dacă acum e greu să gestionezi o facultate cu mii de studenţi, cum este cea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, în 1961, când a luat naştere facultatea, ca o continuatoare a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale, a fost de zece ori mai greu, îşi aminteşte Aurel Negucioiu.

„Era, pe atunci, deficit de cadre didactice specializate. Nu aveam profesori de economie“, a povestit profesorul născut în Bucureşti. „Istoria mea la Cluj e legată de această facultate“, adaugă el.

În prezent, Facultate de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) s-a dezvoltat foarte mult, consideră economistul. „S-a maturizat extrem de repede, dacă ţinem cont de puţinii ani care au trecut“, a adăugat el. Negucioiu a rămas în funcţia de decan vreme de opt ani, iar la 34 de ani a fost numit conducător de doctorat.

Economist de frunte

În momentul în care i s-a oferit postul de decan, profesorului nu i-a venit să creadă. „Când s-a înfiinţat facultatea am a părut un vis“, spune el. Mulţi consideră că profesorul universitar Aurel Negucioiu este unul din marii oameni de ştiinţă şi unul din marii dascăli pe care i-a avut şi pe care îi are România, care a fost şi a rămas o voce distinctă atât în lumea dascălilor, cât şi în lumea oamenilor de ştiinţă.

De-a lungul timpului, ca dascăl, profesorul a contribuit la formarea a zeci de generaţii de economişti, de profesori, cercetători şi doctori în economie. Până în prezent, a modelat pentru ştiinţele economice peste 47 de doctori în economie. Nu mai lucrează în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, însă nu s-a despărţit de economie şi a rămas cadru didactic-asociat la Universitatea „Dimitrie Cantemir“ din Cluj-Napoca.

Premiat de Academie


Activitatea de economist nu se desfăşoară doar între pereţii facultăţii. Profesorul este membru şi în Asociaţia Generală a Economiştilor din România, Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice din România şi în Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România, iar lucrarea „Progresul economic al României 1877 - 1977“, unde profesorul este coautor, a fost distinsă de Academia Română cu premiul „P.S. Aurelian“.

Academia Română i-a mai acordat o dată acest premiu pentru o serie de lucrări referitoare la mecanismele economico-financiar.

întrebări şi răspunsuri
Cum erau studenţii în acea vreme faţă de cum sunt acum?
A.N.: La început erau o sută de studenţi pe an. Cursurile erau toate obligatorii. Pe atunci exista o dorinţă puternică de a deveni economist.

Se poate spune că în prezent facultatea e doar o „fabrică de diplome“?
A.N.: Nu cred că e corect să spunem asta. Şi atunci, şi acum existau şi există studenţi buni, mediocri şi dezinteresaţi. Doar numărul a crescut în ambele cazuri.

Profil
S-a născut în 13.05.1930, la Bucureşti
Profesie: economist
Stare civilă: căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite