America din centrul Clujului: doi tineri au deschis un local în stilul anilor `50 şi vând burgeri făcuţi după o reţetă proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care au adus la Cluj o variantă a celebrului burger american FOTO: Florina Pop
Tinerii care au adus la Cluj o variantă a celebrului burger american FOTO: Florina Pop

Maria Petrici şi Mihai Tiniş sunt doi tineri au muncit patru ani în Statele Unite, s-au întors acasă şi au investit economiile în propria afacere: un local unde vând burgeri americani, făcuţi însă după o formulă proprie. Decorul localului e unul care te duce în timp, în America anilor 50.

În Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca s-a deschis de o săptămână un local cu specific american. Azi, pe la ora 11.00, înăuntrul localului, doi tineri îmbrăcaţi cu halate de bucătărie aranjau îngredientele pentru burgerii americani ca peste o oră să deschidă. Mihai Tiniş (28 de ani) vorbeşte la telefon şi o aşteaptă pe Maria Petrici (28 de ani), partenera lui de afacere şi de viaţă, să vină ca să-şi împartă sarcinile.

Maria e o maramureşeancă venită din Săpânţa, în urmă cu câţiva ani, la Cluj ca să înveţe cum se fac Afacerile internaţionale la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB. L-a întâlnit pe Mihai, student la aceeaşi facultate, doar la altă specializare, Economia comerţului, turismului şi serviciilor. Şi de 7 ani sunt un cuplu.

Au fost în perioada facultăţii, în State să muncească pe timpul verii şi au decis împreună să rămână 4 ani acolo, din 2010 până-n noiembrie 2014, ca să-şi adune bani. Iar economiile lor, mii de euro, le-au băgat în localul ”California Burger” din Cluj.

”Am mers pe ideea să vedem şi altceva, iar gândul să ne deschidem un local, unde să vindem burgeri americani făcuţi după formula noastră, a venit pe parcurs. Am lucrat mult în State, şi în bucătării, şi ca ospătar. Iar ca ospătar vezi multe şi înveţi multe”, spune Maria în timp ce cântăreşte carnea pentru burgeri. Fiecare „ghem” nu trebuie să depăşească 170 de grame.

burger american facut la cluj după o reteta romaneasca foto

”Eu am lucrat la un resort de ski. De mic copil îmi doream să plec în State. M-a inspirat fratele meu care din studenţie a plecat în America. Şi cu Maria am zis să ne încercăm norocul dincolo”, zice Mihai.

Pe unul dintre pereţii localului este expus tricoul cu care a lucrat la acel ski resort, iar pe el sunt dedicaţiile colegilor săi de acolo. ”Ne-am înţeles foarte bine. Oamenii de acolo sunt foarte primitori. Te ajută cu orice”, adaugă tânărul.

image

Foto

burger american facut la cluj după o reteta romaneasca foto

Experiment în bucătăria proprie

Localul lor are pereţii galbeni, scaune şi mese roşii, o placă de surf atârnată sus, de tavan, în partea unde gătesc şi au inclusiv două sârme pe care primesc comenzile. Ca-n State, în stilul anilor 50. Pe pereţi au plăcuţe de înmatriculare din State, pe casa de marcat unde se adună ”roadele” muncii lor te priveşte îndrăzneţ un jucător de baseball.

”Acum un an şi ceva, când ne-am hotărât să încercăm ceva aici, la Cluj, am zis că dacă venim cu un produs care se găseşte pe piaţă, dar nu în formula noastră, să aducem şi un decor pe măsură. Am pus lucruri care ne-au plăcut. Pentru noi sunt amintiri plăcute”, spune Maria zâmbind. Ei îi place foarte mult să gătească şi bucătăria e locul din casă unde petrece destul de mult timp.

Cât au stat în State au gustat nenumărate variante de burgeri şi s-au gândit că pot şi ei să-şi facă propria variantă. Atunci, timp de un an, în bucătăria proprie din State au experimentat. Au încercat tot felul de combinaţii de carne şi sosuri până le-au găsit pe cele potrivite, pe care le comercializează la Cluj.

”La un burger e foarte important procentul de carne. Trebuie să pui şi carne macră şi carne mai grasă. Fiecare stabileşte procentul, în funcţie de cum îi place. La fel am făcut şi noi. Un an ne-am tot jucat cu diverse formule de burgeri până am găsit-o pe cea potrivită. Ne-am inspirat din ce ne-au zis alţii, din ce am văzut şi am făcut o reţetă proprie”, explică cei doi.

burger american facut la cluj după o reteta romaneasca foto

Prin ce e diferit burgerul lor

Ce e diferit la burgerul lor faţă de ce se găseşte pe piaţă e faptul că ei folosesc un amestec de carne de vită cu un mic procent de carne de porc, plus câteva ingrediente speciale pentru sosuri găsite de ei. ”Tot ce folosim e din Cluj. Ne-am adaptat la piaţa locală, ne-am căutat furnizori care să ne dea carne tocată aşa cum le-am cerut şi să menţină obligatoriu aceeaşi calitate. Noi nu punem conservanţi sau E-uri în burger”, explică Maria.

Bucata de carne din burger are 170 de grame şi cântăreşte mai mult decât ciflă de pâine care are doar 100 de grame. Iar burgerul mai are salată, brânză, roşii şi sosuri pe care le fac ei - sunt variantele lor la sosurile Ranch şi Barbeque. Au trei tipuri de burgeri care costă 15 şi 17 lei şi au deja clienţi fideli.

”E foarte mult de lucru pentru noi. Eu zic că se merită. Cei care au cumpărat până acum zic că le place burgerul, deci se merită”, crede Maria. Momentan doar ei sunt singurii care muncesc la local. ”O să petrecem mult timp la local ca să ne asigurăm că reţeta rămâne neschimbată şi că lucrurile merg în direcţia bună”, încheie Mihai.

Mai puteţi citi:

Reţeta afacerii de 10.000 de euro - cum a reuşit o tânără din Cluj să facă bani, livrând coşuri cu fructe corporatiştilor

Viaţa perfectă după corporaţie. O fostă directoare de bancă din Cluj a renunţat la o carieră de milioane pentru fericire

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite