Ştire într-un ziar din Budapesta: „Maghiarii clujeni, enervaţi de lipsa inscripţiilor bilingve la târgul de Crăciun”. Reacţia UDMR Cluj

Ştire într-un ziar din Budapesta: „Maghiarii clujeni, enervaţi de lipsa inscripţiilor bilingve la târgul de Crăciun”. Reacţia UDMR Cluj

La Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca intrarea se face pe bază de certificat verde de vaccinare. FOTO: PCN

Un ziar online din Budapesta a publicat un articol despre Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, arătând că maghiarii din oraş sunt supăraţi că lipsesc inscripţiile bilingve sau în limba maghiară. Realitatea este însă alta

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ceea ce îi enervează pe maghiarii locali este lipsa totală a inscripţiilor în limba maghiară sau bilingve în târg, deşi aproape 15% din populaţia oraşului este maghiară. În plus, există mii de studenţi maghiari care îşi continuă studiile la universităţile din Cluj-Napoca. Nu în ulltimul rând, sunt acei maghiari care locuiesc în străinătate, dar care se întorc de Crăciun pentru a-şi vizita rudele şi prietenii”, arată ziarul din Budapesta, Daily News Hungary.

Este vorba despre un ziar pro-Orban care atrage atenţia în articolele publicate despre „atentatul” UE asupra familiei şi asupra realizărilor guvernului maghiar. Jurnaliştii maghiari dezinformează însă, întrucât chiar la intrarea în târg se poate observa un panou mare în care este scris „Târgul de Crăciun” în cinci limbi, inclusiv în maghiară. În plus, sunt bannere şi instalaţii luminoase în limba maghiară, iar evenimentul de pe pagina de socializare este în limbile română, maghiară şi engleză.
 
La târg se găsesc inscripţii în 5 limbi,, cinclusiv maghiară. FOTO: Ziarul Faclia.
 
În articol se mai arată, citând o altă publicaţie, că Consiliul local şi compania care organizează evenimentul au semnat un acord pe 4 ani în 2017. „Dar punerea inscripţiilor în limba maghiară nu a făcut parte din contract. Reprezentanţii locali ai UDMR s-au ridicat împotriva acestui fapt şi s-au oferit să traducă gratuit fiecare inscripţie. Cu toate acestea, au primit doar promisiuni de la companie. UDMR a susţinut că vor vota pentru târgul de Crăciun din 2022, cu condiţia ca inscripţiile maghiare să nu facă parte din contract. „Într-adevăr, în contractul cu firma privată nu s-a stipulat această prevedere cu privire la inscripţiile bilingve, firma fiind lăsată să-şi decidă singură metodele de atragere a clienţilor. 
 
La târg se găsesc inscripţii în cinci limbi, inclusiv maghiară. FOTO: Ziarul Faclia.
 


UDMR Cluj: „Există, într-adevăr, nemulţumiri”

 
Rácz Béla Gergely, liderul consilierilor locali UDMR din Cluj-Napoca, a susţinut că, într-adevăr, există nemulţumiri în UDMR faţă de organizatorii târgului de Cărciun. „Noi nu avem o problemă cu Primăria, ci cu firma care a organizat târgul de Crăciun. Doamna vice-primar Olah Emese a discutat cu reprezentanţii firmei înainte de inaugurarea târgului şi a solicitat să fie inscripţii şi în lima maghiară. Reprezentanţii firmei au spus că vor fi, apoi, când s-a deschis vinerea trecută târgul, nu au fost aceste inscripţii”, a susţinut Gergely.
 
El a precizat că, într-adevăr, în contractul cu Primăria nu este scris că firma trebuie să monteze inscripţii în limba maghiară. „În acest context, vom cere ca în contractul viitor să existe prevederea prezenţei unor plăcuţe în cinci limbi. NU dorim numai română şi maghiară, este în regulă să fie în mai multe limbi. Noi am vrea ca orice inscripţie să fie în mai multe limbi”, mai spune consilierul local.
 
Acesta a menţionat că, în 2019, la târgul de Crăciun au existat aceste inscripţii şi în maghiară: „Presa maghiară din Cluj-Napoca într-adevăr a reproşat UDMR că în loc să existe o evoluţie faţă de 2019, s-a făcut un pas în spate şi au dispărut acele inscripţii”.
 
Informat că totuşi există afişe şi pe ecranele montate la târg sunt mesaje în cinci limbi, inclusiv în maghiară, Gergely susţine că el a fost doar la inaugurare, vinerea trecută, şi atunci nu erau. „Dacă există, este un gest de normalitate. Este un început. Ceea ce dorim noi, şi ceea ce a spus şi domnul primar că doreşte, este ca toate inscripţiile să fie în în limbi, inclusiv cele de la intrare şi din alte locuri”.
 

Ce spun reprezentanţii târgului 

 
Mihai Oprean, directorul târgului de crăciun din Cluj-Napoca, a susţinut că există în cadrul târgului mai multe bannere cu inscripţii în mai multe limbi şi, în plus, pe ecranul mic de la intrarea dinspre Bulevardul Eroilor şi pe ecranul mare din cadrul târgului, sunt mesaje în mai multe limbi, inclusiv maghiară. „Este adevărat că am avut această discuţie cu reprezentanţii UDMR, dar trebuie ţinut cont că am avut 8-9 zile la dispoziţie să organizăm târgul şi unele lucruri le-am făcut pe parcurs. Noi avem grijă de comunitatea maghiară, avem o grămadă de vendori maghiari care fac treabă bună. La târgul din 2019, care a avut un program foarte stufos şi am avut timp pentru organizare, au existat într-adevăr mai multe inscripţii în mai multe limbi, dar având în vedere situaţia actuală eu zic că este bine că avem un târg de Crăciun.”  
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările