În ce măsură sunt afectaţi tinerii de timpul petrecut pe smartphone-uri şi reţele sociale. Concluzia unui nou studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii au ajuns la concluzia că smartphone-urile şi mediul online dăunează mai puţin decât se credea FOTO Pikrepo
Cercetătorii au ajuns la concluzia că smartphone-urile şi mediul online dăunează mai puţin decât se credea FOTO Pikrepo

Un nou studiu a fost efectuat de o echipă de cercetători care au urmărit în ce măsură sunt afectaţi adolescenţii de faptul că petrec o bună parte din timp pe internet.

Un nou studiu, publicat în revista Clinical Psychological Science şi citat de Science Daily, vine acum să sugerează faptul că timpul petrecut de adolescenţi pe telefoane şi în mediul online nu este chiar atât de dăunător pe cât se credea anterior. 

De-a lungul experimentului, echipa de cercetători a urmărit folosirea smartphone-urilor de adolescenţi pentru a testa dacă mai mult timp petrecut folosind tehnologia digitală a fost legat de rezultatele mai slabe în ceea ce priveşte sănătatea mintală. Cercetătorii - Candice Odgers, profesor de ştiinţe psihologice la Universitatea din California, Irvine, Michaeline Jensen, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Carolina de Nord din Greensboro, Madeleine George, cercetător postdoctoral la Universitatea Purdue şi Michael Russell, profesor asistent de sănătate comportamentală la Pennsylvania State University - au găsit puţine dovezi care să ateste legături între utilizarea tehnologiei digitale şi sănătatea mintală a adolescenţilor.

    

Ce spun cercetătorii

    

„S-ar putea să fie timpul ca adulţii să nu mai se întrebe dacă telefoanele inteligente şi reţelele de socializare sunt bune sau rele pentru sănătatea mintală a adolescenţilor şi să înceapă să găsească modalităţi de a-i sprijini mai bine atât în ​​viaţa lor offline, cât şi în cea online”, a declarat Odgers, conform sursei citate.

„Contrar credinţei comune că smartphone-urile şi reţelele de socializare dăunează sănătăţii mintale a adolescenţilor, nu vedem prea mult sprijin pentru ideea că timpul petrecut pe telefoane şi online este asociat cu un risc crescut pentru probleme de sănătate mintală”, a completat Jensen

În cadrul studiului au fost examinaţi peste de 2.000 de tineri. Ulterior, experimentul a urmărit intens un sub-eşantion de aproape 400 de adolescenţi utilizatori de smartphone de mai multe ori pe zi, timp de două săptămâni. Adolescenţii aveau între 10 şi 15 ani fiind reprezentantivi pentru o populaţie diversă din punct de vedere economic şi rasial de tineri care frecventau şcolile publice din Carolina de Nord.

Cercetătorii au colectat rapoarte despre simptomele de sănătate mintală de la adolescenţi de trei ori pe zi, iar în plus au raportat despre utilizarea zilnică a tehnologiei de către aceştia. 

Întrebarea de bază a fost dacă tinerii care au folosit mai mult tehnologiile digitale sunt predispuşi să experimenteze simptome de sănătate mintală mai târziu. De asemenea, cercetătorii au vrut să afle şi dacă zilele în care adolescenţii au petrecut mai mult timp folosind tehnologia digitală pentru o gamă largă de scopuri au însemnat zile în care problemele de sănătate mintală erau mai frecvente. Răspunsul vine să contrazică o bună parte a studiilor efectuate până acum în acest sens. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că în ambele cazuri, utilizarea îndelungată a tehnologiei digitale nu a fost legată de sănătatea mintală.

Mai mult, potrivit sursei citate, atunci când au fost observate anumite asocieri, acestea erau de mică intensitate şi în direcţia opusă, care ar fi de aşteptat, având în vedere toate preocupările recente cu privire la tehnologia digitală care dăunează sănătăţii mintale a adolescenţilor. De exemplu, adolescenţii care au raportat trimiterea mai multor mesaje text în perioada de studiu au arătat că se simt mai bine (mai puţin deprimaţi) decât adolescenţii care trimiteau mai multe mesaje.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite