1 aprilie vine la Cluj cu mărirea preţului la biletele şi abonamentele pentru transportul urban de călători

1 aprilie vine la Cluj cu mărirea preţului la
biletele şi abonamentele pentru transportul urban de călători

Autobuz RATUC  FOTO: Adevărul

Biletele de autobuze, troleibuze şi tramvaie se vor scumpi la Cluj-Napoca de la data de 1 aprilie. Directorul RATUC, Liviu Neag, a explicat la şedinţa de Consiliul Local Cluj-Napoca, înainte de a se vota proiectul privind majorarea tarifelor pentru transportul urban de călători, de ce este necesară această creştere de preţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ultima majorare adoptată a fost acum 3 ani şi 3 luni. La Cluj-Napoca lungimea unui traseu mediu este de 13,6 km. La Baia Mare şi Braşov un traseu are lungimea medie de 6, 72 km în condiţiile în care preţul practicat pentru o călătorie este de 2 lei. De la ultima majorare la Cluj-Napoca s-au întâmplat nişte fenomene în plus.

Am extins un  număr foarte important de linii. De exemplu, am extins linia 40 care leagă piaţa Mihai Viteazu de Făget, am extins linia 42, în zona Câmpului, linia 20, Piaţa Mhai Viteazu - Borhanci, linia 23 barat, Mihai Viteazu - Tetarom 2, linia 21 Piaţa Mihai Viteazu - Bună Ziua, am dus-o până sus la sensul giratoriu care leagă şoseaua spre Făget, linia 43, linie strategică, care leagă mai multe cartiere, ne-am dus cu ea până la sensul giratoriu care leagă şoseaua spre Făget.

Dacă consumul lunar de carburant în decembrie 2009 era 763.000 de lei, în ianuarie 2011 costurile pe o lună aproape s-au dublat. Nu s-au majorat salariile la RATUC de la ultima majorare. Suntem pe minus de personal, atât la cel de bord, cât şi la cel de ateliere. Am pornit cu 1900 de salariaţi, acuma avem 1420 de salariaţi”, a declarat Liviu Neag, la şedinţa de CL Cluj, argumentând de ce e necesară majorarea preţului la bilete. 

Consilierii locali au votat majorarea preţurilor: un bilet cu o călătorie va creşte de la 1,75 lei la 2 lei. Deci, un bilet cu două călătorii nu va mai costa 3,5 lei, ci 4  lei, iar un bilet pentru transportul de noapte se va scumpi de la 2 lei la 3 lei.

Nici abonamentele nu sunt scutite de majorarea preţurilor. Astfel, un abonament pentru o zi va costa 12 lei, faţă de 10 lei cât este în prezent, abonamentele lunare pe o linie vor fi majorate de la 50 lei la 60 lei, pe două linii de la 73 lei la 84 lei, iar pe toate liniile de la 106 lei la 125 lei.

De asemenea, abonamentele săptămânale vor fi mai scumpe: un abonament pentru o săptămână, pe o linie va costa 17 lei faţă de 14 lei în prezent, pe două linii va fi 28 lei faţă de 24 lei, iar pe toate liniile va costa 41 lei faţă de 35 lei.

Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 aprilie. Proiectul a fost votat cu 14 voturi „pentru”, trei abţineri şi cinci voturi împotrivă.

Ultima scumpire a biletelor a avut loc în 2010, când preţul unui bilet cu două călătorii s-a majorat cu 50 de bani.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările